Rate this post
 • Is scheiden wel de juiste oplossing?
  Rate this post

  Waaruit bestaat een liefdevolle, duurzame relatie? Hoe schep je de hemel in je leven en in je relatie? Om een relatie duurzaam en liefdevol te laten zijn, is het belangrijk dat men de relatie onderhoudt.‘Liefde’ is een werkwoord. En waar moet je beginnen met werken?

  Wat kun je doen aan vastlopende gesprekken of de ingehouden woede die geuit wordt door zwijgen (passieve agressie)? Het doorbreken van deze impasse vergt inzicht en vaardigheden. Een goede communicatie is het fundament van een relatie. Communiceren is voor 85% non-verbaal. De houding waarin iemand staat, de gezichtsuitdrukking en de toon waarop gesproken wordt, bepaalt het succes van het gesprek, niet de inhoud. Wanneer men verliefd is, vertaalt men de inhoud van een gesprek positief. Maar zodra de eerste ruzies geweest zijn, gaan de oren op scherp staan en is men gefocust op de negatieve signalen in de boodschap. Hierdoor komt men langzaam onbewust in een negatieve spiraal, tenzij men vaardigheden ontwikkelt waardoor er weer bewust geluisterd gaat worden.

  Intimiteit
  Hoe creëer je samen een bevredigend liefdesleven waarin beiden de intimiteit als plezierig ervaren? Wat kun je doen om de afwijzingen te doorbreken en lukt het om gesprekken hierover te hebben? Veel partners gebruiken de intimiteit als middel om te belonen of om te straffen door die te ontzeggen. Dit gebeurt vaak onbewust, en hierdoor verliest de intimiteit zijn waarde. Een gezonde relatie behoudt de vitaliteit in de intimiteit. Een goede communicatie is essentieel om de vitaliteit te behouden.

  Vermijdingsgedrag
  Ook gedrag dat ontwikkeld is om ruzies of contact te vermijden door ontwijken, bijvoorbeeld door veel televisie te kijken of uren achter de computer te zitten, lange werkdagen maken, interessante vriendenclubjes onderhouden en urenlang sporten, is een methode om conflicten te vermijden en langs elkaar heen te leven. Om je hiervan bewust te zijn en dit ingesleten gedrag te veranderen, heb je tijd en geduld nodig.

  Jezelf blijven
  Hoe kun je jezelf blijven binnen een relatie? Dit is belangrijk omdat men verandert op het moment dat men samenwoont. Mag je zijn wie je bent of word je langzaam het verlengstuk van de ander of word je opgevoed door je partner? Op het moment dat je niet jezelf kunt zijn en in een rol zit, is de relatie in gevaar. Om van iemand te kunnen houden, moet je van jezelf houden. Dit lukt niet wanneer je jezelf ontkent of niet meer kent. De kunst is afgestemd op jezelf te zijn en op de ander. Liefde is een werkwoord en begint bij afstemmen op jezelf en op de ander.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply