Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Ja, ik mag mezelf zijn!’

  Wij vinden het fijn als mensen om ons heen goed over ons denken. Wij doen ons uiterste best om goed op de ander over te komen en om aardig, attent of behulpzaam gevonden te worden. We zijn bang anders minder geaccepteerd te worden. Maar hoe zie jij jezelf? Durf je naar jezelf te kijken, wie je echte ‘ik’ is en is dat dan dezelfde persoon die in het dagelijkse leven rondloopt? Meestal niet. We spelen vaak een rol waarvan we denken wat de anderen verwachten.

  Er gaat veel energie zitten in het jezelf anders voordoen. Het maakt je moe, je kunt er lichamelijke klachten van krijgen en uiteindelijk weet je niet meer wie je nu werkelijk bent.

  Zet je masker af
  Wij dragen allemaal (vaak onbewust) een masker, waardoor het voor de buitenwereld lijkt dat we allemaal gelukkig zijn. Er is moed voor nodig om je ware gezicht te tonen. Maar zolang je met een masker op door het leven gaat, kunnen de mensen om jou heen je niet werkelijk leren kennen en kunnen ze je ook niet adequaat helpen.
  Stel je kwetsbaar op
  Wanneer je écht bent, nodig je de ander ook uit om écht te zijn. Zodra je bereid bent je kwetsbaar op te stellen voor deze persoon, zal die zich voor jou openen. Bovendien ben je niet alleen in verbinding met die persoon, maar ook met jezelf.

  Laat jezelf zien
  Waarom zou je jezelf willen laten zien? Voordat je überhaupt jezelf zichtbaarder wilt maken, wil je deze vraag beantwoorden. Doe je het omdat mensen het van jou verwachten of omdat je er zelf behoefte aan hebt? Als je het wilt doen omdat mensen het van jou verwachten, dan heb je de verkeerde beweegredenen en heb je de kans dat je je niet vrijer of gelukkiger gaat voelen. Wil je echter jezelf meer laten zien omdat jij daar behoefte aan hebt, dan heb je een juiste beweegreden en zul je er ook profijt van hebben.

  Waardevol zijn
  Doorbreek de angst om niet waardevol te zijn. ‘Waardevol zijn’ kan namelijk niet wanneer je met iedereen meepraat. Als er nóg 9 mensen zijn die een iPhone uitvinden, dan zijn deze mensen simpelweg minder waardevol dan de eerste uitvinder. Juist de diversiteit geeft een toevoeging aan het geheel en zo ook jouw mening. Hoe meer jij jezelf laat zien, des te waardevoller jij juist bent. Jij bent uniek en om die reden waardevol.

  In mijn workshop ‘Hoe authentiek durf jij te zijn?’ leer je om hoe je met vertrouwen jezelf kunt blijven en dat er geen redenen zijn om je anders voor te doen. Je gaat je eigen ‘authentieke’ ik ontdekken.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply