Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Jannie Regnerus – ‘Het wolkenpaviljoen’
  Rate this post

  Met het stranden van zijn huwelijk komt een architect tot een confronterend inzicht: waar hij voor andere gezinnen huizen ontwerpt, is hij zijn eigen thuis verloren. Niets lijkt meer voor de eeuwigheid. Zijn ontwerpen krijgen op de tekentafel al een houdbaarheidsdatum opgelegd. Hij ervaart niet alleen een uitholling van zijn vak, maar ook van zijn ziel.

  Om zijn inspiratie te hervinden keert hij terug naar Japan, naar de tempels en tuinen die hem als jonge architect hebben gevormd. Hij verdiept zich in de rituelen rond de Ise Jingu-tempel, het heiligdom van tweeduizend jaar oud dat iedere twintig jaar wordt afgebroken en nieuw opgebouwd. Tegen de achtergrond van de Japanse cultuur reflecteert hij op zijn wortels, hoe het landschap van zijn jeugd van invloed is geweest op de loop van zijn leven.

  In ‘Het wolkenpaviljoen’ schetst Jannie Regnerus de val en de veerkracht van een architect die voor zichzelf en zijn dochter een nieuw thuis probeert op te bouwen. Zij doet dat in een proza dat net zo indrukwekkend is als glashelder. Bernard Dewulf schreef naar aanleiding van een vorig boek van Regnerus: ‘Elke zin, elk beeld is zorgvuldig gekozen. De symboliek is even manifest als onnadrukkelijk. Je leest erlangs en je voelt hem schampen.’ Die omschrijving past ook op ‘Het wolkenpaviljoen’.

  Jannie Regnerus (1971) is schrijfster en beeldend kunstenaar. Eerder schreef zij het met de Bob den Uylprijs bekroonde ‘Het geluid van vallende sneeuw’ (over haar jaar in Japan) en de romans ‘De ent’, ‘Het lam’ en ‘Nachtschrijver’.

  Rob Kuyper
  Boekhandel Blankevoort

  Het Wolkenpaviljoen
  Jannie Regnerus, 2020
  Uitgeverij van Oorschot, Amsterdam
  ISBN: 9789028210370

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply