Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Je bent behandeld voor borstkanker En wat dan?
  Rate this post

  Wanneer je de chemo-/ bestralingstherapie met of zonder operatieve ingreep gehad hebt, word je naar huis gestuurd met een recept voor 5 jaar hormonenkuur en twee maal per jaar controle. Soms nog een advies om met lotgenoten aan je conditie te werken met het Herstel Balans-programma. En bij vragen of problemen kun je een afspraak maken met de oncologieverpleegkundige.

  Dit lijkt een mooi compleet plaatje, maar in de praktijk blijkt dat deze mensen toch met weinig informatie naar huis gaan omtrent het herstelproces wat ze wel en niet mogen verwachten.
  In de hersteltijd treden er vaak veranderingen op in het gebied, zoals zwelling / ­oedeem, ­pijnsensaties, bewegingsbeperking en vermoeidheid. Het is dan heel moeilijk om te bepalen wanneer het moment is om aan de bel te trekken, en moet je dan terug naar het ­ziekenhuis of de huisarts, of naar de ­fysiotherapeut / oedeemtherapeut? En juist in die tijd is het belangrijk om de goede hulp te krijgen om chronisch oedeem, uitval op de werkvloer, burn-outklachten en problemen in huiselijke kring te voorkomen.
  Al met een paar behandelsessies leren mensen goede en slechte symptomen te ­onderscheiden, wat ze zelf kunnen doen om ­oedeem te verminderen, en hoe je je ­belastbaarheid kunt ­verbeteren. Het zou mooi zijn wanneer deze mensen direct na de behandel­sessies in het ziekenhuis gezien worden door een ­oedeemtherapeut met oncologiespecialisatie. Patricia Nijenhuis-Maas is fysiotherapeut / oedeemtherapeut, gespecialiseerd in de ­oncologie.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply