Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Je bent niet wat je eet
    Rate this post

    Menig ouder vraagt zich wel eens af of zijn kind wel goed gezond eet, en alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft. Als je dan ook nog bedenkt dat het soort voedsel dat je eet bepaald gedrag kan uitlokken, dan snap ik best dat je als ouder je dit afvraagt, of misschien wel aan voeding moet denken als je kind niet optimaal functioneert. Denk aan huidproblemen en buikklachten, tot aan concentratieproblemen, gameverslaving of slaapproblemen aan toe.

    ‘Je bent wat je eet’ is niet waar: wat je lichaam met voedsel doet, bepaalt wie je wordt. Ik heb het niet alleen over de juiste vitamines, mineralen, eiwitten of goede vetten. Daar zijn al boeken vol over geschreven. Natuurlijk zijn die ook belangrijk, maar er is veel meer dan dit. De verdeling van wat je eet, wanneer je het eet en hoe vaak je eet is ook belangrijk. En als je bedenkt dat er heel veel stofjes zijn die allerlei hormonen in je lichaam kunnen verstoren (deels door de verpakking, deels als vervuiling op je gezonde groenten en fruit), en allerlei additieven, waarvan sommige natuurlijk zijn, en in sommige gevallen bijna al hormoonachtige stoffen (denk aan aspartaam of MSG), dan is het best lastig om door de bomen nog het bos te zien. En dan hebben we het nog niets eens over de voorkeur voor je kind voor bepaald eten. Wat je lichaam met de voeding doet die je binnenkrijgt, bepaalt voor een groot deel niet alleen je gewicht of figuur; het bepaalt voor een groot deel je gedrag, en ook wanneer je last krijgt van klachten, al dan niet in je jeugd of op latere leeftijd.

    Voordelen om gezond te eten
    Het gaat zelfs zover, dat het meer eten van bepaalde voedingsmiddelen of het vaker weglaten van bepaalde ­voedingsmiddelen bepaalt wat voor gedrag je kind gaat vertonen. Niet alleen rond concentratie en agressie, maar ook de juiste keuzes maken. Denk aan de juiste school­keuze, vrienden, wingedrag bij sporten enzovoort. Dit heeft namelijk allemaal te maken met het stofje d­opamine, ofwel het stofje dat zorgt voor wat we
    noemen ‘executieve functies’.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply