Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Je bent nu toch beter?’

  ‘Zo, mevrouw, dit was de laatste keer. Nu gewoon weer lekker leven.’ De arts kijkt je stralend aan. Dagen later galmen de woorden nog na in je hoofd. Gewoon lekker leven? Hoe dan? Want natuurlijk ben je opgelucht dat je behandelingen klaar zijn. Maar ook uitgeput, leeg en verward.

  Voor je omgeving is alles al snel weer als vanouds. Voor hen ben je beter. Je haar groeit weer en iedereen zegt: ’Wat zie je er goed uit!’ Je gezin gaat over tot de orde van de dag en je werkgever vindt dat je wel wat meer uren kunt werken. Vaak loop je op je tenen en dat moet je later weer bezuren. Begrijpt niemand dan wat je hebt meegemaakt? En soms reageer je op een manier, die je van jezelf niet herkent.

  Overleven
  Als je de diagnose ‘borstkanker’ krijgt, is er maar één focus: beter worden, overleven. Alles staat in het teken van ziekenhuisafspraken en de rest van het leven gebeurt daaromheen. En dat is goed, want die gefocuste kracht is nodig om de behandelingen te doorstaan. In die periode ben je krachtiger dan je dacht.

  En nu?
  Na de laatste behandeling verandert dat. Je hebt het óverleefd, nu is je nieuwe uitdaging om weer te gaan leven. Misschien had je gedacht je oude leven weer op te pakken, maar al snel blijkt dat dit niet lukt. Je kunt niet zomaar meer terug naar hoe het vroeger was. Of misschien wil je dat juist helemaal niet; voel je dat er veel meer in je zit, maar kun je het nog niet helder krijgen.

  Van overleven naar leven
  Dit is een lastige en verwarrende fase. Je kunt niet terug naar hoe het was, maar hoe dan wel? Het belangrijkste is om te beginnen waar je nu bent en te stoppen met achteromkijken en vergelijken met vroeger. Voordat je ziek werd, was je waarschijnlijk gezond en in conditie. De valkuil nu is dat je de lat te hoog legt. Leer daarom kleine stapjes te maken en wees zacht voor jezelf. Misschien ben je bang en onzeker over de toekomst. Als dat nodig is, zoek dan begeleiding om hiermee te leren omgaan. En ten slotte: maak in je leven ruimte voor dat wat belangrijk voor je is en geniet daarvan.

  Het leven is het waard
  Borstkanker heeft je laten zien hoe kwetsbaar het leven is. Maar ook hoe moedig en krachtig jij bent als het erop aan komt. Als je kon overleven, kun je ook weer leren leven. Dat weet ik uit ervaring. En zoals één van mijn cliënten laatst zei: ‘Ga ervoor. Het leven is het waard!’

  Martha Rijkmans

  Martha Rijkmans: ‘Ik begeleid, als coach en ervaringsdeskundige, vrouwen na borstkanker om hun draai weer te vinden in een wereld die op zijn kop heeft gestaan.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply