Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Je buik vol van maag- en darmklachten?
  Rate this post

  Je kent het wel: buikpijn op de meest ongunstige momenten. Krampen, winderigheid. Heel ver­velend. Maar liefst 1 op de 7 mensen heeft last van spijsverteringsklachten. Dat zijn meer dan 2 miljoen Nederlanders.

  Het darmstelsel is de spiegel van onze gezondheid. Daarmee wordt bedoeld: hoe beter onze gezondheid, des te beter de werking van ons darmsysteem en om­gekeerd. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het betekent eveneens dat klachten in het darmsysteem klachten geven elders in het lichaam.

  Spijsverteringsklachten als slechte of wisselende stoelgang, buikpijn, gasvorming, winderigheid, obstipatie, diarree, maar ook spastische darm en prikkelbaredarmsyndroom: het zijn klachten die het leven een stuk minder aangenaam maken. Ze kunnen zelfs tot sociale problemen leiden. Deze klachten zijn heel goed behandelbaar met osteopathie!

  Verteringsproces
  Voedsel moet een lange weg afleggen in het lichaam. Het voedsel komt in de mond en gaat via de slokdarm naar de maag. Vanuit de maag gaat het voedsel naar de twaalfvingerige darm, hierna passeert het voedsel de dunne darm, waarna het door de dikke darm getrans­porteerd wordt tot aan de endeldarm.
  De vertering wordt al gestart direct in de mond via het speeksel. Vervolgens neemt de maag deze taak over. De lever, galblaas en alvleesklier zijn eveneens belangrijke organen voor de vertering. Deze organen geven stoffen af aan de darmen om het voedsel af te breken van grote naar kleinere stukken. Als één of meerdere van deze organen niet goed functioneren, ontstaan er verteringsproblemen, die tot klachten kunnen leiden.

  Behandeling
  Maar wat kan een osteopaat daar nou mee? Het antwoord: heel veel! Een osteopaat heeft medische kennis van de werking van de organen. Een osteopaat kent de anatomie, fysiologie, pathologie, embryologie en neurologie van de organen. Maagklachten en darmklachten zijn vaak het gevolg van een inklemming van een zenuw die vanuit de schedel door de hals en de romp naar de buik loopt. Deze zenuw stuurt onder andere de werking van de maag en darmen aan. Daarnaast kan een verminderde beweeglijkheid van de lever en alvleesklier ervoor zorgen dat deze organen de vertering niet goed ondersteunen. De zuurgraad in de darmen raakt verstoord. Dit leidt tot verteringsproblemen en darmklachten, met klachten als krampen, diarree en obstipatie als gevolg.
  De osteopaat kan met zijn handen de organen onafhankelijk van elkaar onderzoeken. Een orgaan zelf kan de oorzaak zijn van de klachten. De osteopaat onderzoekt het bindweefsel rondom het orgaan, de wervelkolom op blokkades en een belangrijke zenuw die vanuit de nek, door de romp naar de buik lopend, op één of meerdere plaatsen bekneld kan raken. Het kan dus zijn dat er op meerdere locaties in het lichaam problemen zijn, die de klachten veroorzaken, dan wel in stand houden.
  De osteopaat zoekt naar de oorsprong van het probleem, behandelt het en laat het lichaam zijn werk doen!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply