Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Je huid is als een dashboard voor je lichaam’
  Rate this post

  Je huid heeft een hele hoop functies: het beschermt je bijvoorbeeld tegen uv-straling en zorgt voor warmteregulatie en de aanmaak van vitamine D. Je huid dient als het ware als een barrière tegen de buitenwereld.

  Maar wist je dat je aan je huid ook kunt aflezen wat er binnenin je lichaam allemaal gebeurt? Je huid communiceert namelijk met je immuunsysteem, hormonen en zenuwstelsel. Door middel van het aflezen van temperatuurverschillen aan de huid kun je aflezen welke systemen uit balans zijn. Op deze wijze kan bijvoorbeeld ook gekeken worden naar eventuele processen die in je borsten aan het veranderen zijn, die een voorloper van kanker kunnen zijn. In een vroege fase zijn deze processen omkeerbaar middels bijvoorbeeld een verandering van voeding en leefstijl.

  Borstgezondheid
  Waar andere methoden voornamelijk op zoek zijn naar ziekte, richt medische thermografie zich op de borstgezondheid. Hiervoor wordt gezocht naar temperatuurverschillen aan de huid door middel van metingen met een infraroodcamera. Op het moment dat er een bepaald temperatuurverschil wordt gedetecteerd, is dat een signaal dat er een systeem uit balans raakt in je lichaam. Marike Westra is onder andere gespecialiseerd in medische thermografie en legt uit: ‘Je huid is als het ware het dashboard van de processen die in je lichaam plaatsvinden. Op het moment dat we een temperatuurverschil ontdekken, kijken we welk proces uit balans is. Meestal is een proces dan nog om te keren. Samen kijken we wat er dan nodig is om op een zo natuurlijk mogelijke wijze je gezondheid terug te winnen.’

  Ultragevoelige camera
  Tijdens een onderzoek wordt met een ultragevoelige infraroodcamera de temperatuur op je huid millimeter voor millimeter gemeten. De camera werkt heel nauwkeurig, waardoor zelfs temperatuurverschillen kleiner dan 0,05 graden kunnen worden gedetecteerd. Hierbij gaat niets het lichaam in: geen golven, geen röntgenstralen. De camera vangt alleen uitgestraalde warmte op, waarvan een kleurenbeeld wordt gemaakt. Dit beeld kan vervolgens door een specialist beoordeeld worden.

  Chronisch gezond zijn
  ‘Medische thermografie is geen vervanging van bijvoorbeeld een röntgenonderzoek, zoals bij mammografie. Daarnaast verwijs ik meteen door naar de huisarts of radioloog wanneer er reden is voor grote zorg. Ik zet me met alle therapieën die we bij Sielesâlt te bieden hebben in voor chronisch gezond zijn en werk daarbij het liefst samen met huisartsen, specialisten et cetera. Samen kunnen we een patiënt immers nog beter helpen. Medische thermografie is een heel mooi middel om eventuele afwijkingen als bijvoorbeeld een laaggradige ontsteking in het lichaam of specifiek in de borst in een vroegtijdig stadium op te sporen. Daarnaast is het een natuurlijke, pijn- en schadevrije manier van onderzoeken, zonder direct contact met de huid.’

  Bewustwording
  ‘Zelf heb ik acht jaar geleden ook borstkanker gehad, dus ik weet wat het is. Deze levenservaring neem ik mee in mijn behandelingen. Het is belangrijk dat meer mensen zich bewust worden van het belang van gezonde borsten. Wanneer we ook maar één vrouw kunnen helpen, is het al de moeite waard geweest. Je borsten mogen gekoesterd worden.’

  Neurofeedback
  Wanneer je chemotherapie ondergaat, kun je onder andere last krijgen van concentratieproblemen. Ook kun je het gevoel hebben dat je niet meer helder kunt nadenken, alsof je hoofd vol watten zit. Dit komt doordat de chemicaliën die bij de behandeling in je lichaam terechtkomen, ervoor zorgen dat bepaalde delen van je hersenen uit balans worden gebracht. Neurofeedback kan helpen de balans in je brein te herstellen. Daarnaast werkt het ook bij traumaverwerking en bij stress. De diagnose ‘kanker’ kan bijvoorbeeld behoorlijk traumatisch zijn. Een borstamputatie kan je gevoel van vrouwelijkheid aantasten. Ook op zo’n moment kan neurofeedback worden ingezet om te helpen bij het verwerkingsproces. Marike: ’Neurofeedback is een methode gericht op het in balans brengen van de hersenactiviteiten, gebaseerd op het flexibele en lerende vermogen van het brein. Door een gewenste hersenactiviteit te trainen, zullen de hersenen nieuwe sporen gaan aanmaken. Hierdoor kunnen oude prikkels die bijvoorbeeld bij een traumatische ervaring horen, worden afgezwakt. Het is een zachte maar zeer effectieve behandeling. Je krijgt een aantal elektrodes op je hoofd die je hersenactiviteit registreren en de apparatuur doet het werk. Veel mensen vinden het erg prettig dat ze even helemaal niks hoeven te doen. Je ligt in een heerlijke stoel waarbij je naar muziek luistert of een film kijkt en/of lekker wegdoezelt. Na 35 minuten heeft je brein een helende training ondergaan.’

  Goed om te weten
  – Een borstonderzoek door middel van medische thermografie kan al plaatsvinden vanaf je 23e levensjaar. Je borsten zijn dan volgroeid.
  – Neurofeedback wordt deels vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden!

  De mens al geheel
  Marike Westra is afgestudeerd in Geneeskunde en in de klinische Psychologie, Neurologie en Immunologie. Ze werkt in haar praktijk Sielesâlt vanuit het principe dat alles met elkaar in verbinding staat en dat de mens een geheel is. Je kunt er daarom niet alleen terecht voor medische thermografie en neurofeedback, maar ook voor halotherapie in de zoutkamer en infrarood-lichttherapie. Daarnaast geeft Marike gerichte voedings- en leefstijladviezen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply