Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Je kind volgen
  Rate this post

  Vanaf de geboorte van je kind wordt hij/zij gevolgd in de ontwikkeling. Op het gezondheidsvlak gaat het periodiek naar het consultatiebureau en vanaf de basisschoolleeftijd naar de schoolarts. Wordt je kind tussendoor ziek, dan ga je (bij ernstige klachten) naar de huisarts of het ziekenhuis. Ook op de crèche, de peuterspeelzaal, de basisschool en het voortgezet onderwijs wordt je kind gevolgd door docenten. En dan gaat het vooral om het kennisgedeelte. Heel fijn, want zo weet je wat je kind kan en nog niet beheerst.

  Maar hoe fijn zou het zijn om je kind zelf te volgen! Echt te kijken naar wat jouw kind wil weten. Hiervoor kun je, als je met je kind gaat spelen, speelgoed klaarleggen. Maar je kunt ook een keer nog een stapje verdergaan en niets klaarleggen en gewoon kijken waar je kind naartoe gaat. Gaat het schuiven, kruipen, lopen of klimmen? Ga je kind dan achterna en geniet van waar het naartoe wil. Is je kind al wat ouder, dan is het leuk om samen een dagdeel of een dag te plannen en je kind te vragen wat het zou willen weten en onderzoeken. Het eerste moment is dat moeilijk, want wat mag en kan er dan ­allemaal? Maar als jullie er samen over nadenken, krijgen jullie vast goede ideeën. Als je koter bijvoorbeeld meer over treinen wil weten, kunnen jullie samen een treinreis maken. Je kunt op een perron gaan kijken en een praatje maken met de conducteur of zelfs met de machinist.
  Je kunt ook naar een treinmuseum gaan of samen een treinenwinkel bezoeken. In de bibliotheek kun je zoeken naar leerzame (prenten-)boeken  en op YouTube kun je mooie filmpjes van treinen bekijken. Je zult merken dat je de omgeving op een andere manier gaat bekijken, namelijk door de ogen van je kind. Ook zul je meer in het moment gaan leven, want het enige wat belangrijk is, is dat je kind antwoord krijgt op zijn of haar vraag. Ik wens je heel veel nieuwsgierigheid toe!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply