Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Je kunt jezelf veranderen!
  Rate this post

  Wanneer ontstaat er bij de mens behoefte aan zelfontwikkeling? Als ik terugkijk op het onderdeel van mijn studie over de verschillende psychiaters en psychologen die met hun visie een grote invloed hebben gehad op de ontwikkelingspsychologie van de mens, dan denk ik aan Abraham Maslow (1908-1970), een psycholoog die werkte met gedragstherapie.

  De positieve kijk van Maslow op de mens spreekt mij enorm aan. Maslow richtte zich graag op de sterke punten en kwaliteiten van de mens en is van mening dat wij ons tijdens ons leven door vijf verschillende stadia kunnen bewegen. We kunnen pas verdergaan met het volgende stadium als we het onderliggende weten te vervullen.
  1. Eerst moeten onze primaire behoeften vervuld worden. Het gaat hier om eten, drinken, seks en geborgenheid.
  2. Daarna willen we beschutting, bijvoorbeeld een huis, waar we ons veilig en zeker kunnen voelen.
  3. Dan groeit bij ons de behoefte om erbij te horen en liefde te krijgen. Aanvaarding in het gezin en vriendschap.
  4. Dan gaan wij zoeken naar erkenning. De waardering van anderen en zelfwaardering.
  5. In het vijfde stadium hebben we behoefte aan zelfactualisatie en willen wij ons volledig ontwikkelen tot productieve en creatieve personen, met een positief zelfbeeld, met respect voor andermans beeld en met de mogelijkheid om prettige relaties met anderen op te bouwen.
  In welk stadium bevind jij je? Ben je door vervelende levenservaringen in het derde of vierde stadium blijven steken? Ik begeleid je graag verder!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply