Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (2 stemmen)
 • Je kunt ook op een goede manier uit elkaar gaan
  4/4 - (2 stemmen)

  ‘Heftige gevoelens, woede, machteloosheid, frustratie en intens verdriet wisselen elkaar af. Het gaat niet goed tussen ons. Binnenkort gaan we op vakantie; dan kunnen we rustig met ­elkaar praten.’ Mijn zoon vraagt op vakantie ‘Ga je mee zwemmen, pap?’ Zijn antwoord is: ’Ik kom er zó aan. Even nog wat belangrijke zaken afhandelen op het werk’. Na een kwartier gaat hij ook het zwembad in. Ik vertrouw het niet en check zijn mobiel… Het is duidelijk: het gesprek met ons gaat niet komen. Hij is druk met z’n collega. Te druk… We zijn klaar met elkaar!’

  ’13 jaar geleden hebben we elkaar onvoorwaardelijke liefde beloofd. Een liefde die bekroond werd met twee dochters en een zoon. De verbondenheid tussen ons blijft in de toekomst door die prachtige kinderen. Ontzorging is mijn wens! Ondanks dat ik nu boos op hem ben, weet ik dat de beste oplossing is om met elkaar op professionele wijze in gesprek te gaan. Strijden en elkaar nog verder uit elkaar drijven geeft niet alleen mij hele negatieve energie, het levert mijn kinderen nog meer ellende op. Zij kiezen er niet voor. Laat ik dan de verstandigste zijn. Tenslotte ben ik een krachtige vrouw! Mijn behoefte is dat ik ontzorgd wil worden door deskundige hulp op het gebied van kinderen, huisdier, vermogen, pensioen, woning, hypotheek, ­verzekeringen en inboedel.

  Waardevol
  ‘Mediation geeft je de handvatten om anders te kijken naar de dingen van het leven. Dat is zo waardevol’, weet Marlou Geurts van PMA Mediation Arnhem. ‘Dat jullie uit elkaar gaan is een feit, daar valt niks meer aan te veranderen. Maar je kunt wel zelf kiezen hóé jullie uit elkaar gaan en hoe je met deze conflictsituatie omgaat. Je kunt boos, gefrustreerd of angstig zijn voor het onbekende. Wat ga je doen? Ga je de strijd aan? Ten koste van jezelf? Het is makkelijker om jezelf te overtuigen dan een ander. Bij deze manier van onder­handelen, waarbij de een de ander van zijn mening wil overtuigen door het aandragen van argumenten, is de kans groot dat beide partijen zich alleen maar harder gaan opstellen. Een werkbare overeenkomst in de toekomst wordt dan steeds onwaarschijnlijker. Dit is in strijd met mediation.’

  Uitgangspunt
  ‘Nee, het tegenovergestelde is zoveel belangrijker: van muren deuren maken! Dat is het waar het bij mediation om draait’, vertelt Marlou vol passie. ‘We kunnen op gevoelsreacties reageren met een zelfgekozen en beredeneerd antwoord, wat ons een gevoel van controle geeft. Het werkt! Ik laat zien dat het anders kan. Samen op zoek gaan naar verenigbare belangen en deze als uitgangspunt nemen voor het vinden van een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is.

  Scheiden kun je leren
  Het is niet alleen de talk, maar ook de walk. Zeg niet alleen dat je de scheiding goed willen laten lopen voor de kinderen, maar handel er ook naar! Scheiden kun je leren. Volg de online training via PMA Mediation Arnhem. Een voorbeeld uit de praktijk: ‘Onze scheiding was pittig en ik was veel bezig met mezelf ten opzichte van mijn ex. De training liet mij zien dat eigenlijk onze kinderen het belangrijkst zijn. Ik weet nu beter wat de behoeften van mijn kinderen zijn.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply