In ons lichaam worden vele hormonen aangemaakt, die elkaar stimuleren in een bepaald proces of juist dat proces afremmen. Je kent vast een aantal hormonen, zoals oestrogeen, testosteron, adrenaline en insuline.
Hormonen zijn stoffen met een specifieke werking op één of meer organen. Ze worden gemaakt in de hormoonklieren of hormonaal weefsel in het lichaam. De klieren en het weefsel geven hun hormonen af aan het bloed en worden via het bloed door het lichaam verspreid.
Hoe werkt een hormoon?
Hoe weet een hormoon nu in welk deel van het lichaam hij aan het werk moet? Dat weet een hormoon niet. Een hormoon heeft een bepaalde chemische structuur, een ‘boodschap’, die alleen past op cellen in het lichaam die deze boodschap ‘verstaan’. Zodra de hormoon op z’n plek is aangekomen, wordt de boodschap uitgevoerd.
De meeste hormoonklieren worden aangestuurd vanuit de hypofyse (een klein orgaan onder aan de hersenen ter grootte van een erwt). De hypofyse zelf staat onder sterke invloed van het zenuwstelsel via de hypothalamus.
De hormonen die door de hormoonklieren onder invloed van de hypofyse en hypothalamus geproduceerd worden, hebben dagelijks effect op ons functioneren. Bloeddruk, regulering dag- en nachtritme, calciumhuishouding (botten), bloedsuikerspiegel, opslag vetten, stofwisseling, weefselherstel (wond), ei-rijping en ontwikkeling borstklieren (vrouw), zaadcelvorming en beharing (man) en de groei in het algemeen.
Hormonen en voetreflex
Je kunt je voorstellen dat de hormoonhuishouding in balans moet zijn om het lichaam optimaal te kunnen laten functioneren. Daarom is het van belang om ons lichaam goed te verzorgen. Voldoende beweging, de juiste voeding en ontspanning zorgen voor een uitgebalanceerde hormoonhuishouding.
Mensen die langere tijd onder invloed van stress staan, merken dat hun energie opraakt. Het hormoon cortisol van de bijnieren zorgt ervoor dat we kunnen blijven functioneren in kortdurende stress-situaties. Het levert de benodigde energie op om het lichaam weer klaar voor actie te maken. Houdt een stress periode langere tijd aan, dan zal de bijnierschors uitgeput raken en steeds minder cortisol produceren, waardoor we steeds vermoeider raken.
Voetreflextherapie helpt om het lichaam in balans te brengen. Door massage van de voeten worden organen, spieren, zenuwstelsel en dus ook het hormoonstelsel geactiveerd. Daarmee wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam in werking gezet. De massage werkt zeer ontspannend en duurt een uur. Voorafgaand aan de eerste behandeling wordt een korte anamnese afgenomen en worden eventuele klachten in kaart gebracht.
Voetreflextherapie wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed binnen de aanvullende verzekering.
Reageer op dit artikel