Verdergaan na borstkanker gaat gepaard met veel uitdagingen. Je lichaam én geest moeten herstellen en dat kost vaak veel tijd en energie. Het kan dan ook lastig zijn om steeds geconfronteerd te blijven worden met sporen van je ziekte, zoals het missen van de borst of littekens door operaties.
Veel vrouwen kiezen dan ook voor een borstreconstructie. Op die manier is het silhouet weer ‘compleet’. Maar ook in dat geval kunnen littekens of het missen van een tepel nog een doorn in het oog zijn.
Positieve aandacht
Wanneer je te maken hebt gehad met kanker, heb je waarschijnlijk een bijzonder heftige periode achter de rug. Een groot deel van je leven stond in het teken van overleven en beter worden. Het is heel normaal en welkom om na die tijd weer positieve aandacht aan het lichaam te geven. Tijd voor jezelf die in het teken staat van herstel. Het terugkrijgen van een tepel is daar ook onderdeel van. Voor veel vrouwen betekent dat een nieuw begin met een nieuwe, complete borst.
Zo realistisch mogelijk
Met medische pigmentatie kan de suggestie van een tepel worden gewekt. Aan de hand van speciale 3D-techniek kunnen ook hoogteverschillen realistisch worden nagebootst. Medische pigmentatie lijkt qua techniek op tatoeëren, maar verschilt wel wat in de uitvoering. De gebruikte kleuren worden zo dicht mogelijk bij de eigen natuurlijke huidtinten gebracht voor een zo echt mogelijk effect, maar de pigmenten worden minder diep in de huid gebracht dan bij tatoeages, waardoor de medische pigmentatie niet permanent is.
Gewenste resultaat
Een medische pigmentatiebehandeling bestaat doorgaans uit meerdere afspraken. Na de pigmentatie kan de huid nog wel 50% van de kleuren afstoten. Soms kunnen er tot drie behandelingen nodig zijn tot het gewenste resultaat is bereikt. In de tussentijd heeft de huid een aantal weken nodig om te genezen.
Maar niet alleen de tepelhof kan gereconstrueerd worden, ook littekens en eventuele bestralingspuntjes kunnen worden behandeld. Veel mensen ervaren deze littekens als zeer storend. Dit soort littekens kunnen, mits ze al goed genezen zijn, worden gecamoufleerd door pigmenten te gebruiken in de eigen huidtint. Door daar met een huidtint overheen te tatoeëren, zie je die ook niet meer.
‘Ik ben enorm dankbaar’
Jonna (33) stoorde zich aan haar littekens, ze wilde haar lichaam weer eigen maken. ‘Mijn littekens op mijn borst wordt misschien door weinig mensen gezien, maar het is wel heel belangrijk voor mijzelf. Ik herkende mijn eigen lichaam nauwelijks, en mijn oog werd steeds naar die plek toegetrokken. Daarom heb ik bij Bruessing een behandeling met medische pigmentatie laten uitvoeren. Sindsdien merk ik gewoon dat ik me anders voel, ik denk er niet meer steeds aan wanneer ik voor de spiegel sta. Daar ben ik enorm dankbaar voor.’
Wist je dat…
…medische pigmentatie wordt vergoed door de zorgverzekering? Neem contact op met je verzekeraar voor meer informatie.
Reageer op dit artikel