Rate this post
  • Je mag zijn wie je bent
    Rate this post

    we zijn net klaar met het voeren van de paarden als de telefoon gaat. Er belt een moeder met als aanmeldingsreden dat haar dochter ‘niet lekker in haar vel zit’. Voor ons een veel gehoorde uitspraak. Moeder geeft kort uitleg over de tegenslagen op school, met vriendinnetjes en de boze uitlatingen die ouders vervolgens thuis voor hun kiezen krijgen. Ze geeft aan dat ze haar dochter zó graag wat meer zelfverzekerd zou willen zien, en dat ze het haar zó zou gunnen om vriendinnetjes mee naar huis te nemen. Of wij wat voor haar kunnen betekenen…

    Na wat aantekeningen te hebben gemaakt, probeer ik het verhaal, de hulpvraag en de verwachtingen samen te vatten. We maken een afspraak voor een vrijblijvende intake.
    Moeder komt met haar dochter Naomi op woensdagmiddag kijken. Aan tafel zitten 6 andere meiden te eten en ze nemen de tijd om zich aan haar voor te stellen. Een van de groepsleidsters van de woensdag is Ljiljana. Ze gaat met Naomi naar de paarden om te ­wennen. Ondertussen neemt Esther de tijd voor de intake-vragenlijst.
    De informatie wordt verwerkt in het elektronisch cliëntdossier. Zo staan alle gegevens goed beveiligd en kan er op ieder moment gerapporteerd worden. Er zijn meerdere producten, wordt aan moeder uitgelegd. ‘Zo hebben we begeleiding in groepsverband in blokken van vier uur achter elkaar en 1-op-1-begeleiding. Daarnaast gaan we regelmatig op kamp’.
    Moeder geeft aan dat de veranderingen in het gedrag van Naomi pas de laatste weken is geëscaleerd en ze een diagnose altijd hebben willen tegenhouden. Hierop kan Esther geruststelling bieden. ‘Naomi wordt tweemaal geobserveerd tijdens haar aanwezigheid in de groep. In samenspraak met ouders wordt een zorgplan en een budgetplan gemaakt. Het eventuele traject naar een indicatie en het contact met de gemeente wordt begeleid. Afhankelijk van de hulpvraag en de soort doelen waaraan gewerkt gaat worden, kan de zorg vergoed worden vanuit het PGB of komt het neer op eigen ­middelen.’
    Inmiddels komen Ljiljana en Naomi aangelopen. Naomi heeft een blos op haar gezicht. ‘Mam, er kwamen twee pony’s naar me toe. Ik heb met ze geknuffeld en gespeeld!’

    Coaching voor ­volwassenen
    Regelmatig krijgen onze coaches te maken met volwassenen met een coachvraag in de werk- of relationele sfeer. Coachen met behulp van paarden vindt plaats op de grond. Er is geen ervaring met paarden nodig. Er wordt gebruik gemaakt van ervaringsgericht leren, en daarnaast is de achterliggende methodiek gebaseerd op gestalttherapie.

    Wij als coach faciliteren een veilige setting om een inzicht te verkrijgen. Zo is onze locatie rustig, zijn de paarden gezond en goed opgeleid en hebben we de rust en tijd om er helemaal voor je te zijn.
    Wanneer je voor een coachsessie bij ons komt, zullen we je vragen een concrete opdracht met het paard uit te voeren. Aan de hand van hoe dit gaat, het voor je is en hoe het paard op je reageert, gaan we in gesprek. Je krijgt van de coach vooral observaties terug. Door middel van open vragen komt je eigen antwoord aan het licht. De sessies zijn actief, ontspannen en praktisch van aard. Hou er rekening mee dat paarden niet liegen en afgaan op wat ze voelen. De coach zal je begeleiden in je eigen proces, vooral door je te laten oefenen en te laten ­ervaren. Geen woorden, maar paarden!

    Anders omgaan met paarden
    Voor rijdende cliënten is er een lidmaatschap mogelijk met onze paarden bij de plaatselijke rijvereniging.

    We bieden spring en crosslessen, dressuurlessen, aangepast paardrijden, grondwerklessen, wedstrijden, buitenritten en ponykampen… en dit alles op brave, actieve en leergierige pony’s en paarden. Naast een veilige omgang voor en met het paard streven we naar een veilige sociale omgeving waarin ruiters en amazones niet tegen maar met en voor elkaar rijden. Door de groepen klein te houden (maximaal 6 personen in een les), blijft persoonlijke aandacht gewaarborgd.

    Ervarend leren
    Paarden hebben behoefte aan regelmaat, een rustige en veilige omgeving en de juiste verzorging. Wanneer we dit naast de basisbehoefte van de mens leggen stuiten we direct op een flink aantal overeenkomsten.

    Dit maakt dat paarden super ingezet kunnen worden om te werken aan persoonlijke groei. Paarden bieden een veilige ruimte om je terug te trekken, simpelweg omdat dit de natuurlijke omgeving is die ze zelf nodig hebben om fijn te leven. Paarden hebben geen zicht op de situatie of er wel of geen sprake is van een diagnose.
    Je mag zijn wie je bent.
    Er zijn veel verzorgende taken op de boerderij die iedere keer op dezelfde voorspelbare manier worden uitgevoerd. Actief bezig zijn in duidelijke stappen geeft ontspanning door inspanning.

    Samenwerken
    Op een mooie dag kun je ons vaak vinden in de wei tussen de kudde. Van de wijze waarop paarden in harmonie met elkaar leven, kunnen en willen we veel leren. We nemen deze observaties mee in onze benadering naar de paarden, naar elkaar en naar onze cliënten.

    Zo zijn wij ervan overtuigd geraakt dat ook wij als mensen samen meer zijn dan alleen. We voelen ons rijk door de fantastische groep vrijwilligers waar we op kunnen terugvallen, het plezier waarmee zij en de vaste medewerkers te werk gaan en door de warme inbreng van cliënten en hun systeem. De dynamiek in een kudde verandert steeds; zo ook ons aanbod, het terrein en de materialen. Regelmatig schaffen we een nieuw aangepast zadel aan of kopen we uitdagende coachmaterialen. Ook op het terrein streven we steeds naar verbeteringen. Daarnaast staan we open voor nieuwe ideeën en wensen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply