Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Je mag zijn wie je bent
  Rate this post

  Kindercoaching op de zorgboerderij. Het is negen uur ‘s morgens als de eerste kinderen binnenkomen. Het team zit klaar met een warme kop thee in de knusse kantine. Een goede start van een fijne en actieve dag met de nodige structuur. Janneke komt voor het eerst, ze aarzelt een beetje bij de deur. Fleur van 8 stapt parmantig op haar af en stelt zich voor. ‘Kom, zegt ze, ‘ik laat je m’n lievelingsdieren zien.’ Al vlug is het ijs gebroken.

  Kinderen zijn vooral in staat om iets voor zichzelf te leren wanneer ze zich veilig voelen. De ruimtelijke omgeving van onze zorgboerderij en de verschillende dieren die er wonen brengt een laagdrempelige therapeutische setting tot stand. Leren zonder dat je het door hebt, op een speelse en ervarende manier.
  Dagelijks komen er kinderen op verschillende wijze in aanraking met onze kindercoaching. Voor het ene kind is een adempauze nodig wanneer het schoolse systeem tijdelijk niet passend is. Het andere heeft baat bij een uur 1-op-1-aandacht en met behulp van het paard ervaren wat er anders kan. Welke behoefte er ook is, er wordt ingezet op maatwerk vanuit een positieve benadering.

  En wanneer het gezinssysteem behoefte heeft aan ontlasting, is logeren een mogelijkheid.
  Kernwoorden zijn: ervaringsgericht leren, structuur, stiltemomenten, ontspannen door inspannen en plezier.

  Coaching voor volwassenen
  Regelmatig krijgen onze coaches te maken met volwassenen met een coachvraag in de werksfeer of relationele sfeer. Coachen met behulp van paarden vindt plaats op de grond. Er is geen ervaring met paarden nodig. Er wordt gebruik gemaakt van ervaringsgericht leren, en daarnaast is de achterliggende methodiek gebaseerd op gestalt.

  Wij als coach faciliteren een veilige setting om een inzicht te verkrijgen. Zo is onze locatie rustig, zijn de paarden gezond en goed opgeleid en hebben we de rust en tijd om er helemaal voor je te zijn.
  Wanneer je voor een coachsessie bij ons komt, zullen we je vragen een concrete opdracht met het paard uit te voeren. Aan de hand van hoe dit gaat, hoe het voor je is en hoe het paard op je reageert, gaan we in gesprek. Je krijgt van de coach vooral observaties terug. Door middel van open vragen komt je eigen antwoord aan het licht. De sessies zijn actief, ontspannen en praktisch van aard. Hou er rekening mee dat paarden niet liegen en afgaan op wat ze voelen. De coach zal je begeleiden in je eigen proces, vooral door je te laten oefenen en te laten ervaren. Geen woorden, maar paarden.

  Ervarend leren
  Paarden hebben behoefte aan regelmaat, een rustige en veilige omgeving en de juiste verzorging. Wanneer we dit naast de basisbehoefte van de mens leggen, stuiten we direct op een flink aantal overeenkomsten.

  Dit maakt dat paarden super ingezet kunnen worden om te werken aan persoonlijke groei. Paarden bieden een veilige ruimte om je terug te trekken, simpelweg omdat dit de natuurlijke omgeving is die ze zelf nodig hebben om fijn te leven. Paarden hebben geen zicht op wel of geen sprake is van een diagnose. Je mag zijn wie je bent.
  Er zijn veel verzorgende taken op de boerderij die iedere keer op dezelfde voorspelbare manier worden uitgevoerd. Actief bezig zijn in duidelijke stappen geeft ontspanning door inspanning.

  Anders omgaan met paarden
  Wij zijn ervan overtuigd dat we te maken hebben met slimme dieren die in staat zijn tot ware vriendschap. Dit maakt dat we iedereen die via ons in aanraking komt met paarden, een liefdevolle benadering willen meegeven. Dit klinkt door in alle producten die we aanbieden, van de cliënten die ons zo fijn helpen met de verzorging van het terrein, de stallen en de dieren, de sessies met behulp van de paarden, tot aan de rijlessen. Onze paarden worden met respect en vanuit vertrouwen benaderd.

  Onze paarden worden regelmatig gecheckt door een dierenarts, tandarts, osteopaat en de hoefsmid. Paarden zijn sociale dieren; daarom leven ze bij ons het gehele jaar in kuddeverband en kunnen ze vrij in en uit de grote groepsstal lopen, om vervolgens te slapen in stal en paddock of te grazen in de wei. De verzorging van de paarden maakt deel uit van het programma en bestaat uit vaste stappen, waardoor oefeningen en leermomenten ingezet worden om aan persoonlijke leerdoelen te werken.

  Voor rijdende cliënten is er een lidmaatschap mogelijk met onze paarden bij de plaatselijke rijvereniging. We bieden spring en crosslessen, dressuurlessen, aangepast paardrijden, grondwerklessen, wedstrijden, buitenritten en ponykampen… En dit alles op brave, actieve en leergierige pony’s en paarden. Naast een veilige omgang voor en met het paard streven we naar een veilige sociale omgeving waarin ruiters en amazones niet tegen maar met en voor elkaar rijden. Door de groepen klein te houden (maximaal 6 in een les) blijft persoonlijke aandacht gewaarborgd.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply