Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Je staat er niet alleen voor

  Zwangerschap en een bevalling zijn bijzondere gebeurtenissen. Misschien lijkt het je erg mooi, maar het kan ook zijn dat je er als een berg tegenop ziet. Je kunt daarbij worden overspoeld door meningen, gevraagde en ongevraagde adviezen.

  Hierdoor is het goed mogelijk dat je je alleen voelt, want per slot van rekening is het jouw lichaam dat verandert en ben jij degene die gaat bevallen. In die situatie kan jij – en je partner – behoefte hebben aan een luisterend oor. Iemand die een veilige plek creëert om je verhaal kwijt te kunnen, en je verder kan helpen als dat nodig is.

  Betekenisvolle ervaring
  Voor sommige vrouwen geldt bevallen en de zwangerschap als de meest betekenisvolle en prachtige ervaring die ze hebben meegemaakt. Maar er zijn ook veel vrouwen die de bevalling als zwaar, eng of zelfs traumatisch hebben ervaren. Wat jouw ervaring ook is geweest of zal zijn, ruimte voor jouw mening en gevoelens is erg belangrijk. Dat vindt ook Renata Schoneveld, haptotherapeut en gespecialiseerd in zwangerschapshaptonomie.

  Grote verschuiving
  Renata vertelt: ‘Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zwangerschapshaptonomie een positieve invloed heeft op de afname van overmatige angst rondom de bevalling.’ In een periode van grote verandering zoals zwangerschap en bevalling, vindt er een grote verschuiving plaats. Sommige mensen hervinden snel hun evenwicht, maar anderen hebben hier meer moeite mee. Als jij voor of na de bevalling een steun in de rug nodig hebt, kan haptonomie of haptotherapie helpen.

  Haptonomie
  ‘Haptonomie is een benaderingswijze die je helpt balans te krijgen in denken, voelen en doen’, legt Renata uit. ‘Bij zwangerschapshaptonomie staan ook andere onderwerpen centraal. Ik leer jullie hoe je samen nu al liefdevol contact kan maken met je ongeboren kindje, vertrouwen in je lichaam kan ervaren en hoe je samen met je partner toe kan leven naar de bevalling en het ouderschap. Hierbij kijken we op gevoelsniveau wat er speelt, zodat verstand en gevoel mooi op elkaar afgestemd zijn.’

  Positieve gezondheid
  Daarbij gaat Renata uit van het principe van positieve gezondheid. Dit houdt in dat de focus niet op de klacht of het probleem ligt, maar op de persoon. ‘Mocht je een lastige zwangerschap of bevalling hebben gehad, dan kan het moeilijk zijn dat los te laten. Maar vaak wordt een probleem of klacht alleen maar groter door er steeds op te focussen. Ik vind dat je meer bent dan je klacht of je probleem, en dat we op zoek moeten naar je kracht. Ik maak regelmatig mee dat vrouwen die in eerste instantie aangeven angstig te zijn voor de bevalling, met een positief gevoel naar de geboorte terugkijken. Zelfs als de geboorte van hun kindje anders liep dan ze gehoopt hadden.’

  Wist je dat …
  … 1 op de 2000 baby’s wordt geboren met een tandje?
  … Baby’s proeven wat jij eet?
  … Baby’s in de baarmoeder zelf regelmatig de hik hebben?

  Over Renata
  Renata Schoneveld is haptotherapeut in haar eigen praktijk in Zwolle en Amersfoort. Ze vertelt: ‘Als haptotherapeut help ik mensen met verschillende vragen en zaken waar ze tegenaan lopen in hun leven.’ Je kunt bij Haptonomie praktijk Schoneveld terecht voor haptotherapie en haptonomie, maar ook heeft Renata de studie Seksuologie gevolgd, waardoor vragen rondom intimiteit eveneens bespreekbaar zijn.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply