Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Je stress te lijf door je hersenen te trainen
  Rate this post

  Stress… Wie kent het niet? Van oorsprong is stress een heel nuttige eigenschap waardoor je onder gevaarlijke of bijzondere omstandigheden beter kunt presteren. Het wordt een ander verhaal wanneer die stress aanhoudt en je lichaam als het ware constant in opperste staat van paraatheid verkeert. Als stress lange tijd aanhoudt en er nauwelijks herstel plaatsvindt, ervaar je op den duur allerlei vervelende lichamelijke klachten zoals een opgejaagd gevoel, hoofdpijn, slaapproblemen of depressiviteit. Zo kun je in een burn-out terechtkomen.

  Wat het gevolg van stress ook is: het voelt in ieder geval niet goed. Onderzoek heeft uitgewezen dat je hersenen optimaal functioneren als ze goed tussen verschillende taken kunnen switchen. Bij stress blijkt dit echter niet mogelijk. Je hersenen blijven steeds geconcentreerd op de stressvolle taak, waardoor je blijft stilstaan in je persoonlijke ontwikkeling. Bij stress is zelfs een versnelling van hersenactiviteit te zien, waardoor bepaalde klachten ook verklaard kunnen worden.

  Hersenactiviteit trainen
  Met neurofeedback kan deze hersenactiviteit getraind worden totdat die weer op een normaal niveau blijft. Door een uitgebreid onderzoek kan worden bepaald of neurofeedback je kan helpen en op welke locatie de hersenen getraind dienen te worden. Een behandeling is volstrekt pijnloos. Tijdens de neurofeedback-trainingen door het kijken van een film of het luisteren naar muziek, krijgt het centraal zenuwstelsel informatie over wat het net daarvoor deed. Telkens wanneer disbalans of instabiliteit in het centraal zenuwstelsel optreedt, maakt een feedbackstimulus de hersenen hierop attent. De neurofeedbacktraining zelf neemt circa dertig minuten in beslag. Meestal wordt naast de concentratie ook aan ontspanning gewerkt. Als de hersenactiviteit normaliseert, kun je merken dat je je minder gejaagd voelt, dat je meer energie hebt, dat het slapen beter gaat en dat het je concentreren gemakkelijker gaat. Voor neurofeedback kun je terecht bij Neurofeedback Trainer Magdalena Haverkamp van Healthy Brains.

  Neurofeedback en PTSS
  Een groeiende groep mensen met stress-stoornissen wordt gediagnosticeerd als ‘Post Traumatische Stress Stoornis’ (PTSS). De patronen die bij deze mensen in hersenmetingen worden gevonden, lijken heel erg op de patronen die beschreven zijn bij mensen met chronische stress. Onderzoekers hebben aangetoond dat neurofeedback leidt tot minder klachten vergeleken met een controlegroep die geen neurofeedback had gekregen. De verbeteringen door neurofeedback waren na 2,5 jaar nog steeds aanwezig.

  Bij welke klachten en aandoeningen kun je baat hebben bij neurofeedback?
  – (posttraumatische) stress
  – burn-out
  – chronische vermoeidheid (CVS / ME)
  – slaapproblemen
  – AD(H)D, ODD, CD
  – autisme (PDD-NOS, Asperger)
  – hooggevoeligheid
  – spanningshoofdpijn en migraine
  – angst- en paniekstoornis (dwangneurose)
  – gedragsproblematiek
  – (postnatale) depressie
  – dyslexie
  – concentratie- en aandachtsproblemen
  – geheugenstoornis bij veroudering
  – wisselvallige stemmingen
  – overgangsklachten
  – verbeteren van sportprestaties

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply