Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Je uitvaartwensen laten vastleggen geeft rust
  Rate this post

  Als je getroffen wordt door een onheilstijding, bijvoorbeeld de diagnose ‘borstkanker’, dan schiet je in de overlevingsstand. Je gaat voor léven en samen met je omgeving ga je het gevecht aan. Het is een heftig proces. Ook wij als uitvaartbegeleiders maken het van nabij mee in familie- en vriendenkring.

  Toch – ongeacht of er sprake is van ziekte – kan er een moment komen waarop het goed zou zijn om na te denken over een mogelijk afscheid, en je wensen te bespreken met je naasten. In dat geval zijn er, direct na een overlijden, geen grote keuzevraagstukken meer die moeten worden opgelost. Het geeft rust als nabestaanden op de hoogte zijn van de laatste wensen van hun dierbare. Wij hebben daarom het boekje ‘Mijn uitvaartwensen vastgelegd – een rustgevende gedachte’ gemaakt, waarin uitvaartwensen kunnen worden genoteerd. Dit boekje is te downloaden via onze website, en ook kunnen wij je het gratis toezenden.

  Vrijheid in afscheid
  Wij merken in gesprekken dat er nog veel onbekend is over de mogelijkheden voor een persoonlijk, mooi en troostrijk afscheid. Dat begint al met de vraag of je, als je overleden bent, overgebracht wordt naar een uitvaartcentrum, waar bezoek meestal op afspraak gaat, of thuisblijft, omringd door naasten die dag en nacht de gelegenheid hebben om bij je te zitten, muziek te draaien, kaarsjes te branden, te zingen. Ook kun je stilstaan bij de keuze tussen een kist of een mand, of misschien een lijkwade. Verder natuurlijk de plaats van het afscheid. Dat kan elke plek zijn en hoeft dus niet standaard de aula van een crematorium of begraafplaats te zijn. Ook qua vervoer is er veel mogelijk: naast de traditionele rouwauto kun je kiezen voor een bus, de eigen auto, een loopkoets, fiets of motor… Bedenk het maar. En zeker in het samenzijn na afloop is er veel ruimte om met elkaar alle aandacht te besteden aan het unieke van de overledene.

  Verzekerd of niet?
  Ongeacht of en waar je bent verzekerd: je bent vrij om je eigen uitvaartondernemer te kiezen. Wat wij vaak horen van de families en naasten die we begeleiden, is dat ze zo blij zijn met de tijd, ruimte en aandacht die we geven. Elke keer opnieuw zoeken we met de betrokkenen naar de meest passende inhoud en vorm van het afscheid.

  Wil je weten wat wij voor jou of voor iemand in je omgeving kunnen betekenen, neem dan gerust contact met ons op.

  Carla Bleesing en Fleur van Duin

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply