Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Je voeten en chemotherapie
  Rate this post

  Wanneer je kanker hebt en chemotherapie ondergaat, heeft dit invloed op het hele lichaam. Chemotherapie komt namelijk overal en tast dus helaas naast de schadelijke cellen ook de gezonde cellen aan. Dit heeft onder andere invloed op de voeten, met als gevolg soms nare bijwerkingen aan de huid en de nagels.

  Eigenlijk merk je pas hoeveel je je voeten gebruikt als er een probleem is. Eerst wordt een bezoekje aan de supermarkt steeds lastiger, daarna zie je er al tegenop om je fiets te pakken. Chemotherapie zorgt er soms ook voor dat je bijvoorbeeld last kunt krijgen van pijnlijke nagels die zelfs kunnen loslaten en ontsteken, eeltvorming, kloven en een schilferende huid. Zenuwpijn of gevoelloosheid (neuropathie) kan ook voorkomen. Mensen omschrijven het gevoel weleens alsof je bij iedere stap op glas loopt… Dat maakt al snel dat je geen stap meer wil verzetten.

  Goed blijven lopen tijdens de behandeling
  ‘Iets wat veel mensen niet weten, is dat chemotherapie ook gevolgen kan hebben voor de voeten; vooral huid en nagels,’ vertelt Janny van Gemert van Pedicurepraktijk Zierikzee. ‘Dit kan met de juiste hulp soms voorkomen worden. We kunnen helaas niet alle bijwerkingen van chemotherapie tegengaan, maar het helpt enorm als de voeten in ieder geval van tevoren in goede conditie zijn. De OVV weet bij zo’n eerste bezoek waar ze extra op moet letten en kan ook tijdens de kuren veel betekenen. Zeker in een zware en hectische tijd waarin mensen overspoeld worden door informatie, emoties en algehele malaise, is het fijn dat zij in ieder geval zo mobiel mogelijk kunnen blijven en dus geen onnodig last van de voeten en nagels hebben. Er is vooraf altijd overleg met de arts of verpleegkundige of de behandeling op dat moment veilig uit te voeren is. Dat is belangrijk, want tijdens de kuren is de algemene weerstand laag en een pedicurebehandeling niet verstandig.’

  Overige behandelingen
  Naast de behandeling van de oncologische voet kun je bij Pedicurepraktijk Zierikzee natuurlijk ook terecht voor de behandeling van de diabetesvoet en andere risicovoeten, en standaard pedicurebehandelingen. Janny en haar medewerkers zijn professioneel opgeleid om specialistische technieken uit te voeren, waaronder het maken van ortheses en het plaatsen van nagelbeugels. Fijn is dat de praktijk is gevestigd op de zorgboulevard, het voormalige ziekenhuis van Zierikzee, waar de praktijk met veel andere disciplines samenwerkt.

  Professionele voetzorg
  De oncologisch voetzorgverlener van Pedicurepraktijk Zierikzee is gediplomeerd medisch voetzorgverlener met de specialisatie OVV. De praktijk is aangesloten bij de Nederlandse Maatschappij Medisch Voetzorgverleners (NMMV), een belangrijke kwaliteitsbewaker van het vak met hoge eisen. Leden van de NMMV staan dan ook ingeschreven bij KABIZ, het kwaliteitsregister voor de zorg. Verder maakt Pedicurepraktijk Zierikzee deel uit van ONSD (Oncologisch Netwerk Schouwen-Duiveland), zodat de lijntjes kort zijn en leden van het netwerk elkaars expertise kunnen gebruiken ten gunste van de cliënten.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply