Rate this post
 • ‘Je weet dat je goed aan het sporten bent’
  Rate this post

  Ik ben altijd als hardloper actief geweest. Ik heb halve marathons gerend, ook een keer een hele marathon. Ik wilde niet alleen in vorm blijven om goed te kunnen hardlopen, maar ook daarbuiten aan de slag om mijn lichaam fit te houden. Ik wilde ook wel wat kilo’s kwijt, werken aan mijn conditie en door het sporten ook wat stress kunnen loslaten. Ik wist immers dat stress langzaam kan opbouwen, bijvoorbeeld door het werk, wat vervelende gevolgen met zich kan meebrengen.

  Ik ben door Harmen met fitness aan de slag gegaan, met concrete metingen iedere twee weken op het gebied van lichaamsgewicht, spieropbouw en vetpercentage. De resultaten van die metingen waren voor mij aanjagers om niet alleen op fitnessgebied aan de slag te gaan, maar ook om verder te zoeken naar meer lichamelijke beweging!

  We trainen twee keer per week een uur, met warming up en cooling down. Het zijn kleine oefeningen zonder ingewikkelde apparaten die je meestal ook thuis kunt uitvoeren. Dat zorgt ervoor dat ik de meeste weken ook vaker train dan die twee keer bij Harmen. Op sommige gebieden merkte ik snel al resultaat. Ik voel me algemeen fitter en voel de stress verminderen. In spierontwikkeling en -massa merkte ik alleen nog niet heel veel vooruitgang. Ik twijfelde toch een beetje. Ik vroeg Harmen dus: ‘Trainen we wel hard genoeg?’ Hij lachen: ‘Ja, je bent hartstikke hard aan het trainen. Het gaat echt prima.’

  Het fijne is dan ook dat je weet dat je goed aan het sporten bent. Je voert de oefeningen goed uit met de juiste intensiteit en frequentie. Naast dat hij heel erg plezierig is bij het trainen, is hij ook heel deskundig en stimulerend. Ik ben niet alleen zelf blij wanneer ik een record verbreek, ook Harmen is oprecht blij. Toegegeven, hij is ook streng: vier keer vijftien herhalingen zijn ook écht vier keer vijftien herhalingen en geen één minder. Ik ben nu drie maanden aan het sporten, maar ga nog een flinke tijd door!

  René Verhagen (53)

  Expert aan het woord
  Soms heb je niet door dat een voedingspatroon of gewoonte negatieve gevolgen kunnen hebben. Dit werkt ook met stress zo. Je lichaam is daarbij als een emmer. Je kunt veel stress aan, maar op een gegeven moment zit het vol en loopt de emmer over. Voeding speelt een belangrijke rol bij stress. Op het moment dat je lichaam stress heeft, ga je vrije radicalen aanmaken die je lichaamscellen aantasten, waardoor bepaalde lichaamsprocessen minder goed werken. In die cellen vindt ook bijvoorbeeld de stofwisseling plaats. Deze processen gaan minder goed werken. Wanneer je veel stress en spanning in je lichaam hebt, zullen je spiermassa en vetpercentage dan ook niet veranderen. René gaf aan last te hebben van stress. Daarom zijn we naast het trainen samen gaan werken met een osteopaat om ook het voedingsgedeelte aan te pakken. De combinatie van sporten en voeding levert bij hem mooie resultaten op. In het begin was hij iets minder stabiel dan nu en krachtoefeningen gaan hem steeds makkelijker af. De deur staat open voor meer resultaat.

  Over Harmen Sterk
  Harmen Sterk is een gediplomeerde personal trainer met jarenlange ervaring als fitnesscoach en personal trainer. Hij begeleidt iedereen die wil werken aan een betere gezondheid, die slanker of sterker wil worden, of die weer fitter wil worden na een blessure of aan het revalideren is. De lessen vinden plaats bij Sportschool Sport Fysiek in Sliedrecht of bij Inspire Fitnessclub in Gorinchem. Daar werken deelnemers aan hun doelen met behulp van hun eigen lichaamsgewicht en met hulpmiddelen als losse gewichten en kettlebells. Harmen: ‘Het grote voordeel van personal training is dat je individuele begeleiding krijgt bij het doel dat jij jezelf hebt gesteld. Daar werken we wekelijks een uur aan. Ik motiveer je en ben je stok achter de deur. Samen zetten we iets moois neer!’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply