Rate this post
 • ‘Jij bent de ruzie begonnen!’ ‘Nee, jij!’
  Rate this post

  Voor scheidende partners is het antwoord op de vraag wie de ruzie is begonnen aanvankelijk van wezenlijk belang. De beantwoording van die vraag is vaak het startpunt voor één van de vele discussies, die doorgaans uitmonden in een stevige ruzie. Aan mijn mediationtafel zie ik dat scheidende partners de vraag wie de ruzie is begonnen op ­verschillende manieren in de gesprekken proberen in te brengen.

  Als je eenmaal in een scheidingssituatie zit, is het in de kern niet meer belangrijk wie het conflict eigenlijk is begonnen. Het antwoord op die vraag gaat je namelijk niet helpen om het conflict dat er is, op te lossen. Sterker nog: als scheidende partners in hun discussies die vraag blijven opwerpen, leidt het alleen maar af van de werkelijke vragen die hen verdeeld houden. Scheidende partners kunnen elkaar hierin gevangen houden, waardoor er geen zicht komt op het kunnen maken van redelijke afspraken.
  Aan de mediationtafel is het zaak om scheidende partners de gedeelde verantwoordelijkheid voor het niet slagen van de relatie te laten inzien. Het is van groot belang dat scheidende partners elkaar vertellen waarom de relatie voor hen niet meer loopt. Hoe het komt dat de liefde die er ooit was, is verkleurd. Dergelijke vragen maken dat de vraag wie de ruzie is begonnen, er niet meer toe doet, waardoor aan de mediationtafel de vragen kunnen worden besproken, die nodig zijn om de scheiding op een redelijke en goede manier te laten verlopen.
  Wil je op een redelijke en respectvolle manier scheiden? Je bent van harte welkom aan mijn mediationtafel.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply