Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Jong en oud ontmoeten elkaar
  Rate this post

  Het is maandagochtend en bijna alle peuters zijn al aanwezig bij kinderdagverblijf Tijd4Kids. Ze zijn al druk in de weer. Er wordt een treinbaan gemaakt, er zijn peuters aan het puzzelen en twee kinderen staan klaar om van de glijbaan af te roetsjen. De leidster zegt: ‘Jongens en meisjes! Het is bijna tijd om te gaan opruimen.’ ‘Jaaah’, roept Pim, ‘we gaan naar de opa’s en oma’s!’

  Tijd4Kids is een kleinschalig kinderdagverblijf dat al lange tijd een peuterproject heeft. Het kinderdagverblijf bevindt zich in het woonzorgcentrum Vivent De Hooghe Clock in Den Bosch. Op deze locatie staat de ontmoeting tussen jong en oud centraal.

  Het kinderdagverblijf heeft een baby- (0-2 jaar) en een peutergroep (2-4 jaar). Tijdens het peuterproject brengt een kleine groep kinderen uit de peutergroep een bezoek aan de dagbesteding of aan een groep ouderen met dementie. Twee keer per week ondernemen de peuters en ouderen gezamenlijke activiteiten zoals spelletjes, liedjes zingen, tekenen of knutselen.

  Zowel voor de peuters als voor de ouderen is deze wekelijkse ontmoeting een waardevol moment.

  Er wordt veel gelachen en er zijn vrolijke gezichten te zien, maar het levert ook een bijdrage aan de ontwikkeling van de kinderen. Zo wordt de sociale ontwikkeling geprikkeld. Ze leren delen, helpen en samenwerken, maar ook sociale gewoontes als groeten, een hand schudden en luisteren worden gestimuleerd. Kinderen die in aanraking komen met andere leeftijdsgroepen, zoals ouderen, ontwikkelen dit sociale gedrag sneller dan leeftijdgenoten die niet in aanraking komen met ouderen.

  Respect voor anderen
  Naast het stimuleren van de sociale ontwikkeling worden kinderen ook bewust van verschillen tussen mensen.  Door het peuterproject ervaren kinderen dat er mensen zijn die anders zijn en dat er verschillen bestaan waar ze rekening mee moeten houden. Kinderen leren respect te hebben voor anderen en zich aanpassen in gedrag.

  Genieten
  Ook voor de ouderen brengt het peuterproject veel. Ouderen kunnen in een isolement verkeren en de peuters kunnen helpen om dit te doorbreken. Daarnaast stimuleert het de alertheid en roept bijvoorbeeld het zingen van kinderliedjes herinneringen bij ouderen op. Ook wordt het verantwoordelijkheidsgevoel op gebied van verzorging geprikkeld en laat het ouderen weer genieten van het moment.

  Jong en oud in verbinding met elkaar: een unieke ervaring.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply