Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Jong geleerd is oud gedaan
  Rate this post

  Wanneer de tandjes bij je kleintje doorkomen, gaat dit vaak gepaard met kwaaltjes als rode wangetjes, huilerig zijn, rode uitslag en verhoging. Ook al moet het melkgebit een paar jaar later al weer plaats maken voor het blijvende gebit, toch is het heel belangrijk om de tandjes en kiesjes goed te verzorgen want een gezond melkgebit is de basis voor een gezond blijvend gebit.

  Al bij de geboorte van je kindje is een deel van het blijvend gebit onder het tandvlees in het kaakbot aanwezig. Daardoor kunnen ontstekingen aan het melkgebit schade toebrengen aan de nog niet doorgebroken blijvende elementen. Ook kunnen vroegtijdig verloren gegane melktanden of –kiezen voor ruimteproblemen zorgen en scheefstand in het blijvend gebit veroorzaken. Probeer slechte gewoonten, zoals slecht en/of slordig tandenpoetsen, langdurig fles- of speengebruik of duimen, maar ook het eten of drinken van veel zoetigheid, zoveel mogelijk te voorkomen of af te leren.

  Naar de mondhygiëniste
  Poets het gebit van je kleintje zodra de eerste tandjes zijn doorgebroken. Natuurlijk neem je je kind al jong mee naar de tandarts, maar ook een bezoek aan de mondhygiëniste is erg belangrijk. Ze geeft informatie over het verkrijgen en behouden van een gezonde mond en oefent samen met je kind een goede manier van poetsen. Wanneer een kind ouder wordt en een beugel krijgt aangemeten, is een regelmatig bezoek aan de mondhygiëniste ook zeer gewenst. Het dragen van een beugel vormt een snellere bedreiging voor het gebit. Het schoonmaken van het gebit met een beugel is daarbij ook gewoon lastiger.

  Direct toegankelijk
  Mondhygiënisten zijn er voor iedereen, van jong tot oud, en zijn direct toegankelijk. Kinderen tot 18 jaar worden ook nog eens kosteloos behandeld, omdat ze vallen onder de basiszorgverzekering.

  5 adviezen voor gezonde tanden en kiezen
  1. Zodra het eerste tandje van je baby is door­gekomen kun je al starten met poetsen
  2. Poets 2 keer per dag minimaal 2 minuten met fluoridetandpasta die is afgestemd op de leeftijd van je kind.
  3. Het gebit van kinderen tot 10 jaar moet door een volwassene worden nagepoetst.
  4. Langdurig sabbelen op zuigflesjes met suiker­houdende of zure drank kunnen de kans op gaatjes vergroten. Wen je kindje zo snel mogelijk aan het drinken uit een beker.
  5. Geef niet te vaak tussendoortjes. Deze bevatten vaak veel suiker en zuren. Hou je bij voorkeur aan maximaal 5 tot 7 eet- en drinkmomenten per dag.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply