Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Jouw nieuwe vondst

  In de winkelstraat vliegen de tasjes met pas gekochte kleren je om de oren. Al die kleren die ieder jaar worden verkocht, waar gaan die eigenlijk heen? Niet iedereen zal toch alles nog gebruiken? Dat klopt – er ligt een schatkist verborgen aan mooie tweedehands kleren die mensen willen verkopen. Ook jij kunt in die schatkist op zoek!

  Jilly Djodikromo begon met haar online kledingwinkel Swopster om een platform te creëren om kleren uit te kunnen wisselen. Alles tweedehands dus. Wat zijn eigenlijk redenen om tweedehands kleren te kopen?

  Het is goed voor klimaat
  De kledingindustrie is een grote uitstoter van broeikasgassen. Wanneer iedereen meer kleren zou uitwisselen, betekent dit ook dat er minder kleding geproduceerd hoeft te worden. Hierdoor komen er uiteindelijk minder broeikasgassen in de lucht. Bovendien hoeft er minder kleding de wereld over verscheept of gevlogen te worden: een T-shirt gaat soms wel door drie landen heen voor het in de schappen in Nederland ligt. Geef daarom zelf het goede voorbeeld!

  Je support geen fast fashion
  In sommige kledingwinkels lijkt de collectie iedere maand wel te veranderen. Je kunt de shirts en broeken voor woekerprijzen kopen. ‘Dat kán toch bijna niet waar zijn?’, denk je dan. Nou… eigenlijk kan het ook niet. Vaak wordt deze kleding door mensen gemaakt die er weinig voor betaald krijgen en lange uren maken. Bovendien is de kwaliteit meestal niet zo hoog: na een paar wasbeurten kun je de kleren weer weggooien. Door zelf tweedehands kleren te kopen, blijf je ver weg van deze fast fashion.

  Het is gewoon leuk
  Vaak, wanneer je een kledingzaak binnenloopt, weet je precies wat je kunt verwachten. Iedere winkel heeft toch een beetje dezelfde stijl. Wanneer je kijkt in een (online) tweedehands kledingwinkel is het aanbod volledig afhankelijk van wat mensen zelf willen ruilen. Hier kan zo iets tussen zitten wat je niet had verwacht, maar toch je aandacht grijpt. Net dat ene pronkstuk vinden voor een mooi prijsje dat persoonlijk naar je opgestuurd wordt: dat geeft een kick!

  Het is goedkoper dan nieuwe kleding
  Goede kleding gaat vaak langer mee. Schoenen verkleuren en vouwen minder snel, ook jassen en tassen zien er langer als nieuw uit. Dit zijn de kleren die mensen ook vaak weer door willen verkopen. Wanneer je dus tweedehands kleren, schoenen of tassen koopt, kun je zo mooie producten kopen voor vaak een fractie van de nieuwprijs.

  Hoe werkt het?
  Je maakt een account aan op de (net vernieuwde!) website en stopt je digitale kledingkast vol met de ‘Swops’ die jij aan wil bieden. Bezoekers van Swopster kunnen dan contact met je opnemen om je kleding te kopen. Zelf kun je ook altijd een kijkje nemen in de ‘Swop Shop’ om je nieuwe ideale kleren te vinden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply