Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Jouw voeten in vertrouwde handen met oncologische voetzorg

  Een kankerbehandeling heeft gevolgen voor je hele lichaam. Je krijgt een verminderde weerstand en wordt vatbaarder voor infecties. Er zijn daarom allerlei specialisten die zich tijdens de chemotherapie bezighouden met alle aspecten van jouw gezondheid.

  Wat alleen vaak vergeten wordt, is het belang van goede voetverzorging. Dit is altijd gewenst, maar helemaal als je kanker hebt. Zo kan chemotherapie het hand-voetsyndroom, vervelende voetinfecties of afbrokkelende nagels als gevolg hebben. Om dit te voorkomen is het belangrijk je voeten de aandacht te geven die ze tijdens deze moeilijke periode niet alleen nodig hebben, maar ook verdienen.

  Signaalfunctie
  Onze huid en nagels hebben een belangrijke signaalfunctie. Als je behandeld wordt tegen kanker en er is een verandering te zien rond je huid of nagels, dan kan dat duiden op een onderliggend probleem, zoals een ontsteking. Een oncologisch voetzorgverlener kan een screening doen en je eventueel doorverwijzen.

  Veilige voetzorg
  Een oncologische voetbehandeling gaat altijd in overleg met de hoofdbehandelaar. Zo moet er altijd een verwijsbrief zijn. Daarnaast is het noodzakelijk dat de oncologisch voetzorgverlener op de hoogte is van van de gebruikte medicijnen en de behandelvorm die iemand ondergaat. Dit zorgt ervoor dat een oncologische voetbehandeling altijd veilig en doelmatig in gang kan worden gezet. Deze is dan namelijk door iedereen goedgekeurd en in afstemming met het huidige behandelplan.
  Zo hoef je je tijdens de behandeling geen zorgen te maken dat er misschien iets misgaat en kun je je volledig ontspannen.

  Meer dan een voetbehandeling
  Hoewel er tot 2013 nog maar weinig bekend was over het effect van kanker op voetaandoeningen, is er tegenwoordig een specialistische opleiding tot Oncologisch Voetzorgverlener (OVV). Fleur Wagenaar volgde deze opleiding en besloot haar kennis aan te bieden als oncologisch voetzorgverlener bij Medische Voetzorg Den Bosch. Fleur: ‘Als voetzorgverlener weet ik niet alleen hoe ik de klachten moet behandelen, maar begrijp ik ook dat wanneer er kanker wordt geconstateerd, dat nogal iets is om te verwerken. Ik kan hier professioneel mee omgaan. Bovendien hebben we een beroepsgeheim: jouw gesprek met ons is daarom altijd vertrouwelijk. Een bezoek aan een oncologisch voetzorgverlener kan daarom als een veilige haven voelen. Dit maakt dat oncologische voetverzorging veel meer is dan alleen een voetbehandeling.’

  Tips van medisch pedicure Fleur Wagenaar
  Wat kun je zelf doen om je voeten voor een chemokuur zo goed mogelijk te beschermen?
  – Tip 1: Verzorg niet alleen je voeten, maar ook je onderbenen dagelijks met vochtinbrengende crème. Was ze daarnaast met lauw water en PH-neutrale zeep.
  – Tip 2: Vermijd knellende en krappe schoenen, maar ga juist voor naadloze katoenen sokken en schoenen die ruim en comfortabel zitten.
  – Tip 3: Als je voordat je aan een chemokuur begint al klachten hebt, bespreek dit dan altijd met je oncoloog of verpleegkundige. Misschien kunnen je voeten van tevoren al gescreend en verzorgd worden door een oncologisch voetzorgverlener. Eventuele bijwerkingen kunnen dan zo goed mogelijk worden doorstaan.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply