Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De juiste stap zetten
  Rate this post

  Kindervoetjes zijn erg gevoelig en volop in ontwikkeling. Die kleine onderdanen zijn een heel leven lang nodig en daarom verdienen ze de nodige aandacht.

  Veel ouders maken zich zorgen omdat de voetjes van hun kind er anders uitzien dan die van henzelf. Marieke Witte, podotherapeut bij Zorg Rondom Voeten, kan de ouders geruststellen: ‘Ik leg altijd uit dat kindervoeten géén volwassen voeten zijn en je ze niet met elkaar kunt vergelijken. Je moet je als ouders wél zorgen gaan maken als je kind ineens niet meer zelf wil lopen of niet meer wil spelen. Dit kan dan een teken zijn van looppijn. Kleine kinderen kunnen dit moeilijk benoemen. Oudere kindere geven zelf aan dat ze pijn hebben, heel moe zijn na een stuk lopen of steeds struikelen. Het is dan verstandig om contact met ons op te nemen. Ik kan veel oplossen met steuntjes of correctiezolen. Soms is er meer nodig en werk ik samen met de kinderoefentherapeut of -fysiotherapeut.’

  Krom teentje
  ‘Bij kindervoeten groeit er vaak een teentje scheef onder de andere teen door. Hierdoor kan het nageltje scheefgroeien en in de andere teen prikken, waardoor lopen pijnlijk wordt. Als je ene teen onder de andere groeit, dan loop je met de zijkant en komt het voetbotje op de grond, wat ook looppijn geeft. Met een ‘orthese’, een siliconen teenstukje, kan het teentje weer de juiste kant opgroeien en vermindert de pijn.’

  Op je tenen lopen
  ‘Sommige kinderen lopen op hun tenen, wat kan komen door een afwijking van de spieren en de pezen of het zenuwstelsel. Zooltherapie en rekoefeningen lossen dit probleem vaak op. Soms is de oorzaak een verhoogde spanning in het lijf door psychische problematiek en loopt het kind letterlijk én figuurlijk ‘op de tenen’. Als kinderpodotherapeut richt ik mij op een mooi samenspel tussen lichaam en geest en verwijs ik indien nodig door’, aldus een betrokken Marieke.

  Eelt als signaal
  Veel mensen weten niet dat een gezonde voet geen eelt heeft. Bijna altijd is eelt een signaal dat er iets aan de hand is. Als je geen goede drukverdeling over de voeten hebt, kan eelt ontstaan op verschillende plekken op de voet. Als jij of je kind veel eelt hebben, is het daarom verstandig eens contact met de podotherapeut op te nemen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply