Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • In juli 2016 is de piek van het tekenseizoen
  Rate this post

  Natuurlijk wil je in de zomer naar buiten en het liefst met zo weinig mogelijk kleding aan. Maar pas op: het RIVM waarschuwt voor een tekenplaag. Een half miljoen Nederlanders wordt deze maand waarschijnlijk nog gebeten door een teek. Nooit eerder werden zo veel tekenbeten gemeld bij het RIVM als het afgelopen half jaar. De traditionele piek in juli zit daar nog niet bij. Het aantal tekenbeten lijkt dit jaar dan ook naar recordhoogte te stijgen

  In 1997 had niemand in Nederland ooit gehoord van de ziekte van Lyme. In de loop van de tijd zijn er steeds meer teken bijgekomen, maar ook verschillende soorten: op dit moment telt men 35 verschillende soorten teken die de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. De teek heeft een spinachtig voorkomen en zuigt bloed bij verschillende dieren en mensen. De teek zuigt zich met de snuit vast in de huid en laat zich gedurende enige tijd meedragen. Zij kan zich volzuigen tot wel twaalf keer haar omvang. In een aantal gevallen tekent zich op de huid een rode ring af, maar niet in alle gevallen. De meeste mensen hebben niet eens in de gaten dat ze door een teek gestoken zijn. De gevolgen daarvan openbaren zich pas geruime tijd later. De teek dient bij de mens zorgvuldig verwijderd te worden. Olie, nagellak en oplosmiddelen zijn uit den boze en werken averechts. In haar doodstrijd loost de teek een deel van haar darm­inhoud in het lichaam, waardoor de kans op infectie juist vergroot wordt.
  Vroeger sprak men van ‘risicogebieden’ in Nederland, maar tegenwoordig kunnen wij de teek vinden in onze eigen ­achtertuin of zelfs in de stad. Het vaststellen van de gevolgen van een teek is vaak lastig: in het bloed wordt vaak niets aangetroffen. De kwalen krijgen na verloop van tijd een chronisch karakter.

  Meer muizen, meer teken
  Vorig jaar bleek een extreem goed muizenjaar te zijn in grote delen van het land. Veel roofvogelsoorten hebben daarvan geprofiteerd. Ook teken hebben baat bij veel muizen aangezien muizen belangrijke gastheren zijn. Het is zeer aannemelijk dat er afgelopen jaar veel teken in staat zijn geweest om bloed te bemachtigen. De larven en nimfen gebruiken het bloed om naar het volgende levensstadium te komen en vrouwtjes gebruiken het bloed om eitjes te kunnen leggen.

  Behandeling
  Het belangrijkste is om erachter te komen hoe men van alle vage en pijnlijke klachten af kan komen. Zoek iemand op met verstand van dit soort zaken en iemand met jarenlange ervaring. De methode die Praktijk Iseger sinds jaar en dag gebruikt, is de Vega-testmethode, een pijnloze hulp­methode. Voor de meeste vergiftigingen zijn er prachtige middelen, zo ook voor de ziekte van Lyme.

  Wil je hier nog meer waardevolle tips en informatie over vinden kijk dan hier.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply