Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Kan ik ooit weer bewegen zonder pijn?
    Rate this post

    Het gaat maar niet over. Die pijn onderin je rug zit er al lang en het beperkt je soms behoorlijk in je dagelijkse bezigheden. Het is overigens niet alleen je rug die zeer doet, maar het trekt ook helemaal over je bil heen door naar je been. Pijnscheuten onderin je rug, af en toe een stekende pijn in je bil of been en vaak een doof gevoel in je voet. Daar zou je graag vanaf willen komen.

    Dergelijke klachten zijn een klassiek voorbeeld van ischias. Deze aandoening is vernoemd naar de ischiaszenuw die vanuit je onderrug via de achterkant van je bovenbeen tot aan je voet loopt. Daarmee is deze zenuw ook gelijk de langste van je lichaam. Je kunt ischias op verschillende manier oplopen. De zenuw kan geïrriteerd, ontstoken of beschadigd raken door onder meer stress, overgewicht, zwangerschap, hernia, artrose of het verkeerd belasten van je rug.

    Verschillende technieken
    Meestal is de pijn niet continu aanwezig, maar is er vooral sprake van wanneer je je beweegt. Dan kunnen de klachten uiteenlopen van een constant aanwezige zeurende pijn tot heftige, korte felle pijnen. Met shiatsu is de pijn goed te behandelen én wordt ervoor gezorgd dat de doorbloeding rond de zenuw verbetert, waardoor zuurstof en voedingsstoffen beter worden aan- en afvalstoffen beter worden afgevoerd. Kobayashi Medisch Shiatsu centrum beheerst verschillende technieken om klachten zo effectief mogelijk te behandelen.

    Drukpunten
    Shiatsu is een Japanse drukpuntmassage. ‘Shi’ staat voor ‘vinger’ en ‘Atsu’ staat voor ‘druk’. Met de shiatsutechniek wordt het spierstelsel bevorderd, afvalstoffen verwijderd, het zenuwstelsel gereguleerd en blokkades opgeheven via de meridianen (energiebanen). Een drukpunt geeft bijzonder veel informatie over de conditie van het menselijk lichaam. Bij Kobayashi Medisch Shiatsu centrum wordt gewerkt met diverse technieken om het zelfgenezend effect van het lichaam te stimuleren.

    Naast de behandeling van ischias en lage onderrugklachten kan shiatsu worden ingezet bij:
    – hoofdpijnklachten
    – overige rugklachten
    – sportblessures
    – burnout klachten
    – zwangerschap
    – menstruatieklachten
    – overgangsklachten
    – nek- en schouderklachten
    – bursitis van armen
    – frozen shoulder
    – hyperventilatie
    – stressgerelateerde klachten
    – maag- en darmstoornissen
    – allergieën
    – eczeem
    – bedplassen en onrust bij kinderen
    – slapeloosheid
    – vermoeidheid
    – concentratiestoornissen
    – traumatische doofheid
    – trigeminus neuralgie
    – RSI

    ‘Ik spreek met de taal van mijn duimen’

    Ik kwam op een toevallige manier in aanraking met shiatsu. Samen met mijn man deed ik aan karate, en we trainden vooral in Japan, waar mijn man vandaan kwam. Tijdens een van onze verblijven daar ben ik gebeten door een insect en kreeg ik last van oedeem. De pillen die me waren voorgeschreven hielpen niet. Op een gegeven moment kwam ik in contact met een shiatsu-therapeut, en ik ben na zijn behandelingen geweldig opgeknapt!

    Door deze ervaring was ik zó onder de indruk van deze methode, dat ik zelf ook shiatsu-therapeut wilde worden. Terug in Nederland heb ik een opleiding in shiatsu gevolgd bij Denis Binks, waarbij mijn man als tolk fungeerde. Verder heb ik de docentenopleiding gevolgd. Daarna kwam ik in contact met leraren van shiatsu-scholen in Japan, en daar geef ik ook nog steeds workshops. En ik heb Kobayashi Medisch Shiatsu Centrum opgericht. Ik heb ook een goede band met Takashi Namikoshi, de kleinzoon van de grondlegger van Namikoshi shiatsu. Dat is de medische kant van shiatsu. Hij komt op mijn uitnodiging af en toe naar Nederland om seminars en workshops te geven.

    Het mooie van shiatsu is dat één drukpunt op het lichaam van de cliënt al heel veel informatie geeft aan de therapeut over de mate van diens gezondheid. Als ik een cliënt masseer na de intake, kan ik dingen ontdekken waar hij of zij niet eens over heeft verteld. Voorbeeld: iemand heeft al een lange tijd rugklachten, waar maar geen oorzaak van kon worden gevonden. Ik onderzoek die persoon en voel dat er nog iets speelt. Dan vraag ik ‘Heeft u toevallig ook last van uw darmen?’ en dan blijkt de cliënt die inderdaad te hebben. Cliënten zijn er meestal heel verbaasd over als ik zoiets ontdek, maar ik spreek met de taal van mijn duimen. In dit geval kan ik, door de juiste drukpunten te gebruiken en advies te geven over de juiste voeding, de darmen weer in balans laten komen. Na een shiatsu-massage kan de cliënt zich vervolgens weer een stuk beter voelen.

    Ik vind het een uitdaging om mijn cliënten op de juiste manier te helpen. Dat is zó bijzonder! Shiatsu is ook een goede aanvulling op de reguliere geneeskunde. In mijn praktijk wordt een brug geslagen tussen de westerse en de oosterse diagnose van klachten. Dat leidt tot een andere benadering van de klacht waar de cliënt mee zit. Veel cliënten vinden het geweldig om te ervaren dat er ook een oosterse benaderingswijze is. De oosterse geneeskunde kijkt namelijk anders naar klachten dan de westerse geneeskunde. Als je beide visies combineert, kun je meer voor iemand betekenen!

    Paula Kobayashi-van Luit

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply