Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Kanker en werk: ‘Stevig in het zand’
  Rate this post

  Dat de diagnose ‘kanker’ het leven volledig op zijn kop zet, weet Edith Idoe-Stap uit eigen ervaring. Tijdens en na haar behandeling wilde ze graag haar werk oppakken: een belangrijk onderdeel van haar leven dat haar vervulling bracht. De re-integratie was moeilijker dan verwacht. Inmiddels doet ze vanuit haar ervaring iets wat haar meer vervulling geeft. ‘Ik wil mensen weer stevig met beide voeten in het zand zetten.’

  ‘Op mijn veertigste kreeg ik de diagnose ‘slokdarmkanker’. Ik kreeg te horen dat ik nog maar 10% overlevingskans had. Mijn hele leven stond op zijn kop. Ik stond midden in het leven, had een drukke baan als manager en zorgde voor een gezin met vier kinderen. Tijdens de herstel- en behandelfase van mijn ziekte wilde ik graag mijn werk weer oppakken. Dit was lastig, want door de ziekte was ik de grip op mijn leven en werk kwijt. Hoewel mijn werkgever het beste met mij voor had en me ook graag weer erbij wilde hebben, lukte het niet om weer te re-integreren. Het re-integreren na kanker overkwam ons allebei voor het eerst. Door het ontbreken van kennis rondom het proces en de onbekendheid van het thema en de gevolgen bij kanker. 

  Nog niemand
  ‘Na een zoektocht kwam ik erachter dat er eigenlijk niemand is in Nederland die werknemers en werkgevers ondersteunt bij re-integratie bij kanker. Ik besloot toen Stap.nu op te zetten. Vanuit mijn ervaring ondersteun ik mensen met kanker bij het herstel en het behoud van werk en bij de terugkeer naar werk, tijdens en na de behandeling. Omdat ik door mijn eigen ervaring weet dat je na het herstel nog steeds angst hebt dat de ziekte weer terugkomt, focus ik zoveel mogelijk op de kwaliteit van ‘nu’. Ik help hen door middel van verschillende interventies zoveel mogelijk uit het leven en hun werk te laten pakken.’

  Vervulling
  ‘Waarom werk een wezenlijk onderdeel van het herstel van de ziekte is? Werk is een invulling, het inzetten van je talenten, een bron van inkomen en draagt bij aan maatschappelijk meedoen. Op je werk kan je je gezonde kant inzetten. Om ervoor te zorgen dat mensen duurzaam kunnen terugkeren, is elke interventie maatwerk. Iedereen is uniek: sommige mensen gaan harder werken als zij door een moeilijke periode gaan, anderen zoeken juist liever de rust op, zonder mensen om zich heen. Daarom moet worden gekeken naar het totaalplaatje. Daarnaast is de terugkeer naar werk ook afhankelijk van in hoeverre de ziekte en de behandeling dat toelaat.’

  Quick scan
  ‘Als mensen voor het eerst bij ons langskomen, starten we met een quickscan. Hiermee brengen we de behandeling, de impact, de persoonlijke situatie en de wensen in beeld.Daarnaast bespreken we ook het behandelplan en de persoonlijke wens. De begeleiding wordt op elke fase van de behandeling ingestoken: de diagnose, de behandeling, het herstel en de re-integratie. Alle triggers en thema’s komen tijdens de interventies aan bod: het proces en de verschillende fases: hoe verhoudt zich dat in mijn mogelijkheden in mijn werk? Dat biedt mensen herkenning en erkenning. Voor de werkgever is de ziekte ook een moeilijk thema: hij of zij worstelt met vragen als ‘Wat kan ik van mijn werknemer vragen en wat niet?’ Betrokkenheid en verbinding houden tussen de werkgever en werknemer is belangrijk. Daarom wordt bij Stap.nu ook de werkgever begeleid.’

  Het verhaal achter…
  de naam ‘Stap.nu’. Edith: Tijdens mijn ziekte ontving ik ontzettend veel bloemen en kaartjes. Eén van die kaarten in het bijzonder maakte veel indruk op me: een kaart met twee paar voetensporen in het zand op het strand. Dit heeft een betekenis vanuit het geloof. Als je ziek bent, kun je jezelf namelijk afvragen: ‘Waar was jij al die tijd toen ik ziek was?’ Het antwoord is: ‘… toen het moeilijk was, toen heb ik jou gedragen.’ Via Stap.nu wil ik mensen begeleiden die met deze vraag zitten, en zorgen dat zij weer hun eigen voetstappen kunnen zetten.

  Over Stap.nu
  Bij Stap.nu ben je op de juiste plek voor verschillende vormen van -begeleiding in het proces om weer aan het werk te gaan bij kanker of een chronische ziekte. Hiervoor worden verschillende interventies aangeboden, zoals een kortdurende werk-geheugentraining. Ook kun je er terecht voor volledige trajecten, zoals jobcoaching (Spoor 1) of begeleiding naar ander werk (Spoor 2). Omdat elk ziekteproces anders verloopt en persoonlijke wensen verschillen, zijn alle interventies maatwerk.
  De methodieken die tijdens de begeleiding worden gehanteerd, zijn gevalideerd. Ook als je in een uitkeringssituatie zit of zelfstandig ondernemer bent, kun je bij Stap.nu terecht. Stap.nu heeft een landelijke dekking.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply