Rate this post
 • ‘Kanker heb je samen’
  Rate this post

  Het Nije Huis vormt als inloophuis een warme en welkome omgeving voor iedereen die na de diag­nose ‘kanker’ met vragen en verhalen rondloopt. Maar ook voor de broodnodige ontspanning, een goed gesprek, een luisterend oor, voorlichting, therapie, lotgenotencontact, lezingen, rust, creativiteit en informatie over bijvoorbeeld protheses en/of haarwerken kan iedereen er terecht.

  Hoofddoel van het inloophuis is het toevoegen van kwaliteit aan het leven, of dat leven nu nog jaren mag duren of wellicht binnen afzienbare tijd wordt afgesloten. Het Nije Huis is er voor alle 14 Twentse gemeentes, maar uiteraard ook als u van daarbuiten komt, bent u van harte welkom.
  In de warm ingerichte woonkamer staat een grote tafel met lekkere stoelen en een bank, waar iedereen tijdens de vrije inloop terecht kan voor een kop koffie of thee, inclusief een ontspannen of serieus gesprek. Alles kan en mag aan de praattafel. Er wordt dan ook geregeld gelachen, en soms wordt een traantje weggepinkt. Wanneer de emotie een keer hoog oploopt, biedt het huis genoeg ruimte om dat in alle rust te laten gebeuren, met of zonder een luisterend oor.

  Creatieve workshops
  Vaak bestaat het vooroordeel dat in het Nije Huis alleen verdrietige mensen rondlopen, maar dat is zeker niet het geval. Elke week worden creatieve workshops georganiseerd. Hier worden kaarten, kerststukjes, paastakken, kettingen of andere sieraden gemaakt. En geregeld zijn er taartworkshops, waarbij een themataart of eigen fantasietaarten worden gemaakt. De vrolijke gezichten spreken boekdelen wanneer iedereen trots met een zelfgemaakt kunstwerk de knutselruimte verlaat. Deze workshops ­bieden de gelegenheid om met lotgenoten even de ziekte en alle gevolgen te kunnen loslaten.

  Ontspanning
  Voor de ontspanning is er mindfulness en yoga bij kanker, en worden verschillende vormen van massage gegeven, zoals massage bij kanker en voetreflextherapie. Ook is ­geregeld een schoonheidsspecialiste in het huis. Zij verzorgt heerlijke gezichtsbehandelingen. Sinds kort is er ook een zangkoor ‘Zingen voor je leven’ met een stembevrijder, en elke donderdag is er een ­gezonde lunch in het Nije Huis.

  Psychosociale zorg
  Daarnaast wordt veel aandacht gegeven aan psychosociale zorg. Een therapeute is op aanvraag aanwezig in het huis, voor iedereen die met vragen zit rondom kanker. Alles waar iemand mee kan komen te zitten – ook als partner of gezinslid van iemand met kanker – kan worden besproken. ­Wanneer de kanker is bedwongen, kunnen er nog steeds vragen bestaan, en dan is iedereen nog steeds van harte welkom.

  Inloopmomenten
  Er zijn speciale inloopmomenten, die gekoppeld zijn aan een bepaalde vorm van kanker. Zo is er eens per maand een borstkankerinloop en een alvleeskliervereniging-inloop, is de stichting Klankbord (voor het keel-/ nekgebied) ­geregeld aanwezig, en faciliteert het inloophuis ook andere patiëntenverenigingen met de mogelijkheid voor bijeenkomsten. Het inloophuis verzorgt daarnaast een groot kenniscentrum, voor iedereen die vragen heeft rondom het medische proces, alternatieve aanvullingen op gezondheidsgebied, voedingsadviezen en support op het gebied van praktische zaken.

  Met al deze activiteiten biedt het inloophuis een complete aanvulling op de medische zorg rondom kanker. Hiermee worden geen dagen aan het leven toegevoegd, maar het voegt wel leven aan de dagen toe.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply