Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • ‘Kanker hebben we samen’
    Rate this post

    Binnen vijf jaar trof kanker hen twee keer. In 2015 kreeg Ali Rodenburg de diagnose ‘borstkanker’, eind 2019 werd bij Otto prostaatkanker geconstateerd. ‘Kanker hebben we samen’ is het credo waarmee Ali en Otto Rodenburg hun lot tegemoet treden. ‘Elkaars tranen drogen, maar ook de draak durven steken met elkaar.’

    Toen Ali haar behandelplan kreeg, gingen ze er samen helemaal voor. Twee borstsparende operaties, chemotherapie, bestralingen en hormoontherapie. Deze misten hun werking én bijwerkingen niet. Hartproblemen traden op en regelmatig belandde Ali op de spoedeisende hulp. Otto was permanent aan haar zijde, maar raakte zelf behoorlijk gestrest. De cursus ‘Omgaan met stress’ bij Nazorgcentrum IntermeZZo in Zwolle hielp hem wat relaxter met de situatie om te gaan. Ali volgde ontspanningsyoga en de workshop ‘Adem krijg je’. Allebei hebben ze nog steeds profijt van deze ontspanningstechnieken in spannende tijden.

    Spiegelbeeld
    De chemo veranderde Ali’s uiterlijk. ‘Ik herkende mezelf niet meer in de spiegel. Dat maakte me heel verdrietig, al liet Otto blijken dat hij me nog altijd mooi vond.’ De workshop ‘Look Good Feel Better’ van IntermeZZo gaf haar praktische tips hoe daarmee om te gaan. Vanwege de bijwerkingen koos Ali er bewust voor de hormoontherapie na twee jaar te beëindigen. Otto én de oncoloog steunden haar keuze. De liefde, betrokkenheid en vriendschap van hun naasten was essentieel in die pittige tijd. Daardoor en met ondersteuning bij IntermeZZo hervonden Otto en Ali hun balans in het leven met en na kanker.

    Prostaatkanker
    In 2019 vermagerde Otto gestaag en werd hij vermoeider. In het Isala ziekenhuis werden biopten genomen uit de prostaat. Een pijnlijke ingreep, waarbij Ali op haar beurt Otto’s hand mocht vasthouden. ‘Meer had ik niet nodig’, aldus Otto. ‘De diagnose was ‘prostaatkanker’, maar gelukkig zonder uitzaaiingen!’
    Rondom de ziekenhuisbezoeken en behandelingen komt het stel meteen weer bij IntermeZZo, veelal om te praten. Ali: ‘Zó vertrouwd weer. Je hoeft niks uit te leggen, niks is raar.’

    Geen lust
    Bestraling blijkt effectief en Otto vindt het goed te doen. Maar dan volgt hormoontherapie. Otto: ‘Testosteron en lust verdwijnen, opvliegers komen. Ik ervaar allerlei vrouwelijke lichamelijke en mentale kenmerken. We zijn dol op elkaar, maar dit fysiek uiten lukt niet meer zoals voorheen. Ik ervaar dat als een gemis.’ Ali erkent: ‘Best frustrerend. Seksualiteit en intimiteit zijn belangrijk, ook op onze leeftijd. Fijn dat we daar bij IntermeZZo gewoon over kunnen praten.’
    Otto rondt de hormoontherapie eerder af. Samen hopen ze op terugkeer van zijn oorspronkelijke persoonlijkheid…
    Wanneer Ali en Otto na een bezoek bij IntermeZZo vandaan lopen, gaan ze schouder aan schouder. Gelijkwaardig en in diepe verbondenheid.

    Aandacht voor het gezin
    Wanneer een van de ouders kanker krijgt, staat het hele gezinsleven op de kop. De toekomst ziet er plotseling anders uit. Alle vanzelfsprekendheden vallen weg.
    Hoe praat je met kinderen over kanker bij papa of mama? Hoe ga je om met het anders kunnen participeren van de zieke ouder in het dagelijks leven? Wat als kinderen ander gedrag vertonen dan voorheen? IntermeZZo heeft speciale ondersteuningsmogelijkheden voor het (jonge) gezin:
    – Een eenmalig preventief gesprek met een gezinscoach om samen gesterkt het traject in te gaan. Voor ouders, afhankelijk van leeftijd kinderen met of zonder hen erbij.
    – De Isala-ondersteuningsconsulent voor een reeks gesprekken met de patiënt en partner.
    – KindermeZZo, met kidsmiddagen onder leiding van pedagogisch medewerkers, voor kinderen in de basisschoolleeftijd.
    – Tijdens de kidsmiddagen ontmoeting met andere ouders. Met begeleiding van vrijwilligers.
    – Ouders-avonden met een thema.
    Ouders, maar ook grootouders of anderen die het gezin bijstaan, kunnen bij IntermeZZo op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur altijd binnenlopen.

    Steun bij en na kanker
    Nazorgcentrum IntermeZZo in Zwolle steunt mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden op het gebied van:
    – omgaan met kanker
    – ontmoeten en relatie
    – ontspanning en welbevinden
    – terugkeer in de samenleving
    Mensen kunnen bij het nazorgcentrum terecht vanaf de diagnose en zo lang als nodig is om de regie op het leven met en na kanker te hervinden. IntermeZZo werkt nauw samen met Isala Oncologisch centrum Zwolle.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply