Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Elke keer als ik mijn baby’s vasthoud, denk ik: het is toch wel een wonder.’
  Rate this post

  Onzur beviel van een tweeling in het Zaans Medisch Centrum. In een gesprek met ForYou vertelt ze over haar spannende bevalling.

  ‘Mijn eerste kindje Talha, een jongetje, lag op mijn borst. Hij werd weer snel bij me weggehaald. Er brak paniek uit. Het bleek dat de hartslag van het meisje dat nog in mijn buik zat, Esila, niet meer was te horen. Ze was in een stuit gaan liggen. Vervolgens ging het allemaal heel snel. Met spoed werd ik naar de OK gereden. Wat er daarna gebeurde, heb ik niet bij bewustzijn kunnen meemaken. Ik werd onder volledige narcose gebracht en alles werd zwart voor mijn ogen. Toen ik weer wakker werd, had ik mijn handen op mijn buik. Ik voelde dat hij leeg was. Er ging maar één ding door mijn hoofd: hoe gaat het met Esila? Toen de gynaecoloog me geruststelde dat beiden het goed maakten, schoten de tranen in mijn ogen. Gelukkig: alles was goed.’

  ‘Ik ben achteraf heel dankbaar dat de gynaecologen, dr. Bayram en dr. Koulalli, zo snel hebben ingegrepen. Omdat Talha wel via een normale manier ter wereld is gekomen, vonden zij het zonde als Elisa via een keizersnede geboren moest worden. Door haar bij haar voetje te pakken, is het hen uiteindelijk gelukt om ook haar via de normale manier naar buiten te laten komen. Na de geboorte kwamen de gynaecologen en de verpleegkundigen op de afdeling regelmatig kijken hoe het met ons ging. Vanwege mijn zwangerschap van een tweeling kwam ik al heel regelmatig voor controle in het ziekenhuis. De behandelend gynaecologen en de verpleegkundigen waren dus bekende gezichten voor me. Ook nu merkte ik dat ze heel betrokken waren en dat ze onze gezondheid goed in de gaten hielden. Ze wilden écht graag dat het goed met ons ging.’

  ‘Omdat de bevalling erg heftig was, heb ik een paar dagen goed moeten uitrusten. De eerste dag verbleef ik nog in de nieuwe geboortesuite van het ziekenhuis. Het was net alsof ik een hotel was! De kamer was helemaal nieuw, schoon en fris. De ruimte was rustig en huiselijk ingericht, met lichte, neutrale kleuren op de wanden en een mooie lichtinval. Mijn partner kon ook blijven overnachten, op de slaapbank. We waren van alles voorzien: er waren bijvoorbeeld een magnetron en een televisie. De verpleegkundigen van de afdeling waren er om mij en mijn partner te helpen bij het voeden van de kindjes en bij het aankleden en verschonen. Ook zij waren heel betrokken en lief!’

  ‘Inmiddels ben ik goed bijgekomen van de bevalling. Talha en Esila maken het goed, en zelf voel ik me ook weer wat fitter. Het is wel flink wennen hoor, een tweeling in huis! Heb je de één gesust, dan begint de ander weer te huilen… Gelukkig krijg ik veel hulp van de kraamverzorgster en van mijn familie. Maar buiten het wennen aan de drukte, ben ik vooral heel blij. Elke keer als ik mijn baby’s vasthoud, denk ik: het is toch wel een wonder. Vorige week zaten ze nog in mijn buik, nu liggen ze in mijn armen.’

  5 tips van de kinderarts

  Als kinderarts in het Zaans Medisch Centrum zet Flip van der Hulst zich in voor kinderen die ziek zijn of een aandoening hebben. Naast onderzoek en behandeling vindt hij ook preventie in zijn werk belangrijk: ‘Het is een groot goed om kinderleed te voorkomen.’ Daarom deelt hij graag deze tips.

  1. Kijk uit met kleine batterijen bij jonge kinderen
  ‘De batterijen in speelgoed worden steeds kleiner. Soms hebben ze maar een doorsnee van een halve centimeter. Valt zo’n batterijtje uit het speelgoed – de beveiliging is niet altijd goed geregeld – dan kan je kindje het zomaar oprapen, in zijn mond stoppen en doorslikken. Wanneer je dat niet merkt, kan dat ernstige gevolgen hebben, zoals schade aan de slokdarm. Dus houd je kind goed in de gaten. En let vooral ook op broertjes en zusjes. Die kunnen zo’n glinsterend ding bij wijze van spel in de mond van de baby stoppen.’

  2. Leert je kindje staan? Check de omgeving op gevaren
  ‘Wanneer je kindje leert staan, komt er letterlijk een nieuwe wereld binnen handbereik. Mijn tip: begeef je eens op je knieën door je huis en ontdek waar je kind allemaal tegenaan loopt. Door mogelijke gevaren aan te passen, voorkom je problemen. Hond in huis? Ervaar eens hoe het is om op ooghoogte met het huisdier te staan. Dat kan toch anders voelen dan jij van bovenaf kunt beoordelen.’

  3. Volg een cursus ’EHBO bij kinderen’
  ‘Kinderen zijn voor ouders het meest kostbare en belangrijkste in hun leven. Het is dan ook niet vreemd dat velen bang zijn dat er iets met hen gebeurt. Om onrustgevoelens weg te nemen, kan een cursus ‘eerste hulp bij kinderen en baby’s’ helpen. Zo weet je precies hoe je doortastend en rustig moet handelen, bijvoorbeeld als je kind zich verslikt in een snoepje.’

  4. Neem de tijd voor je kinderen
  ‘Ondanks onze drukke levens zijn rust, reinheid en regelmaat tegenwoordig nog steeds belangrijk voor kinderen. Neem de rust om dingen die je kind moet leren, telkens te herhalen, zodat ze het uiteindelijk zelf gaan doen. Neem de tijd om samen bijvoorbeeld te koken, zodat ze leren wat ze eten en wat goed voor hen is. Tijd en aandacht zijn ook belangrijk voor hechting en een gevoel van veiligheid.’

  5. Laat je puber niet te veel energiedrank drinken
  ‘In tijden van weinig slaap grijpen pubers nog weleens naar de energiedrank om bij de les te blijven. Eén of twee blikjes per week kunnen geen kwaad. Anders wordt het bij grotere hoeveelheden. Door de grote doses cafeïne kan je kind te maken krijgen met gejaagdheid, angstgevoelens en slaapstoornissen. Mijn advies en dat van andere kinderartsen: beperk het gebruik en haal zeker geen hele trays in huis.’

  Meer weten?
  Informatie over de kinderartsen en kind- en jongerenafdeling van het Zaans Medisch Centrum: www.zaansmedischcentrum.nl
  Informatie over kind en veiligheid: www.veiligheid.nl > kinderveiligheid

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply