Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Ken je talent(en)!
    Rate this post

    Ja, iedereen is uniek! Echt, dat weet jij ook wel. Of zie jij het als een hype, dat talenten-gedoe? 

    ‘Kwaliteiten’, ‘kernkwaliteiten’, ‘kerntalenten’, ‘competenties’… Jee, wat zijn er veel termen. Wordt er niet gewoon hetzelfde mee bedoeld? Ik weet niet wat anderen ermee bedoelen, maar ik neem je mee in hoe wij talenten zichtbaar maken en wat dat jou kan opleveren. 

    Is de volgende situatie je bekend? Je wordt aangenomen bij een bedrijf en je hoort welke competenties aan die functie zijn verbonden. Je gaat aan het werk en vervolgens bespreek je in je jaargesprek of functioneringsgesprek ‘hoe het gaat’. De dingen die goed gaan worden benoemd, maar vaker gaat de aandacht naar de competenties die nog verder ontwikkeld moeten worden. En daar wordt een plan van aanpak voor gemaakt. Als je naar buiten gaat, heb je iets minder energie dan ervoor. Dit proces herhaalt zich.

    Eigenlijk gaat het best goed, maar toch ervaar je de functie als steeds zwaarder en neemt de vermoeidheid toe en het werkplezier af.

    Talentenonderzoek
    Wat drijft jou? Wat brengt jou in beweging? Waar ga jij van stralen? Wat is je passie? Wat zou jij verder willen ontwikkelen? Als je hier geen antwoord op kunt geven, maar alleen kunt vertellen wat je niet (meer) leuk vindt of wat je niet meer wilt, doe dan een talentenonderzoek. Een talentenonderzoek werpt licht op dat wat van nature bij je past. Het geeft zicht op jouw potentieel! Maar het maakt ook duidelijk wat jou veel energie gaat kosten.

    Plantje in een pot
    Stel je het volgende voor: je stopt een plantje in een pot OF je stopt een plantje in een pot waar al een laagje aarde en voeding in zit. Je kunt je wel voorstellen welk plantje het geweldig zal doen. Jouw potentieel is jouw aarde en voeding. Een competentie ontwikkelen zonder potentieel is niet onmogelijk, maar gaat enorm veel energie kosten en je krijgt niet het beste resultaat.

    Van zevens achten maken
    Vroeger was het zo dat, als je met je rapport met zevens en achten thuiskwam en er een vijfje tussen zat, dat vijfje vaak meer aandacht kreeg. De boodschap was: als je van dat vijfje een zes maakt, heb je een geweldig rapport. Het gekke was dat, als je van dat vijfje een zes wist te maken, er een andere cijfer omlaag ging. In het algemeen schoot je er weinig mee op, maar had het je wel flink veel energie gekost. Want aandacht geven aan iets wat minder bij je past: wie krijgt daar nu energie van?Dat was vroeger, en dat gaan we nu toch niet meer doen? En zeker orga­nisaties niet die het beste van hun medewerkers willen! Bij talentmanagement gaan we van zevens achten maken. Dat levert voor alle partijen meer energie op.

    Jouw potentieel ontwikkelen
    Natuurlijk kunnen wij als coaches vragen stellen als:
    • Wat vind je zo leuk om te doen dat het lijkt alsof de tijd sneller gaat?
    • Wat deed je als kind graag?
    • Wat zou je voor werk doen, zelfs als je er niet voor betaald zou worden?

    Enzovoort. De extraverte persoon begint dan vaak honderduit te vertellen. De introverte persoon zal vaak veel terughoudender reageren. En daarnaast weten mensen vaak niet meer wat ze écht leuk vinden om te doen. ‘Mijn werk gaat best goed, en iedereen is tevreden, maar ik kan me niet voorstellen dat ik dit nog drie jaar wil blijven doen…’ Vaak zijn mensen in werk terechtgekomen of blijven ze erin hangen omdat ze hun taken beheersen, niet omdat ze het nog steeds wíllen.

    Als jouw potentieel helder is, wordt duidelijk wat er verder ontwikkeld kan worden en wat er vermeden moet worden. Dit laatste is natuurlijk van groot belang bij een burn-out of een bore-out.

    Talentenpaspoort
    Ik zocht een objectieve tool om talenten mee in kaart te brengen. Er zijn veel tools op talentengebied, van tools waarbij je zelf je talenten moet benoemen (bijvoorbeeld kaartspellen) tot digitale tools die inzicht geven in je drijfveren, zoals het Talentenpaspoort. Het Talentenpaspoort is zowel individueel als in teams toe te passen.

    Dus, als jij jouw unieke mix van talenten wilt weten, je potentieel, doe dan een objectief talentenonderzoek. Dan krijg je antwoord op de vragen ‘Welk werk past bij mij?’, ‘Waar kan ik me verder in ontwikkelen?’ en ‘Wat moet ik verminderen of vermijden?’.

    Interesse? Op onze website vind je alle informatie, maar natuurlijk staan we je ook graag te woord!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply