Rate this post
 • Kies voor veilige voetzorg bij reuma
  Rate this post

  Mensen met reuma hebben vaak last van hun voeten. Deze kunnen pijnlijk of stijf zijn. Daarnaast kunnen problemen ontstaan door opgezwollen gewrichten, vergroeiingen of standsveranderingen van de voet. Hierdoor kan de drukverdeling onder de voeten veranderen waardoor het moeilijk wordt om goed passende schoenen te vinden.

  Vaak is de huid kwetsbaar en ontstaan nagelproblemen door de standsverandering van de voorvoet. Dit kan wrijving of beknelling van de voeten in de schoenen veroorzaken met eelt, blaren, wondjes en zelfs infecties als gevolg.
  Als je klachten hebt of krijgt, kun je dit het beste, in een zo vroeg mogelijk stadium, bespreken met je behandelaar. Deze kan je naar de meest geschikte zorgverlener(s) verwijzen om je klachten te helpen verlichten.

  Waarom belangrijk?
  Als je voeten pijn doen door eelt, likdoorns, blaartjes en/of wondjes, wordt het lopen een kwelling. Maar blijven bewegen is juist zo belangrijk voor mensen met reuma. Het is daarom goed om de voeten extra aandacht te geven. Goed passend schoeisel en eventueel drukverdelende steunzolen, maar ook regelmatig professionele voetbehandelingen laten uitvoeren kunnen je daarbij helpen.
  De MBO-4 medisch voetzorgverlener kan je daarbij van dienst zijn. Zij verwijdert overtollig eelt en likdoorns, en behandelt nagelafwijkingen. Waar nodig adviseert de medisch voetzorgverlener je over voetverzorgingsproducten en indien noodzakelijk verwijst zij je naar een andere zorgverlener, zoals een podotherapeut of orthopedisch schoenmaker.

  Vergoeding van voetzorg
  Vaak wordt er vanuit de aanvullende verzekering een deel van de behandeling door de medisch voetzorgverlener vergoed. Kijk vooral je polis hierop na.

  NMMV en Kabiz
  Voor veilige voetzorg van goede kwaliteit kun je terecht bij de NMMV. De leden hebben vaak jarenlange ervaring en zijn in het bezit van het rijkserkende diploma MBO-4 medisch pedicure. Daarnaast zijn zij verplicht ingeschreven in het Kwaliteitsregister Kabiz Medisch Voetzorgverleners (KMV). Daarmee wordt de kwaliteit van de voetzorg optimaal geborgd.

  Veilige zorg begint bij goed opgeleide zorgverleners!

  Wat kun je zelf doen?
  – Controleer dagelijks je voeten om te zien of je geen wondjes of vergroeiingen hebt.
  – Neem contact op met je arts of behandelaar als je merkt dat er iets met je voeten aan de hand is of is veranderd.
  – Verzorg je voeten goed maar neem geen voetbaden. Deze verweken namelijk de huid en nagels, waardoor deze extra kwetsbaar worden.
  – Knip de nagels bijtijds en recht af. Als dit niet meer goed lukt, ga dan naar een medisch voetzorgverlener.
  – Zorg voor goede, ventilerende sokken, liefst zonder naden en passende schoenen.
  – Als de confectieschoen niet meer voldoet, vraag dan een verwijzing voor de orthopedisch schoenmaker of de podotherapeut.

  Meer tips vind je op de website van de NMMV.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply