Rate this post
 • Kiezen in de zorg: een goede voorbereiding helpt!
  Rate this post

  Als je kind ziek is en een behandeling nodig heeft, wil je graag een ziekenhuis, kliniek of een zorgverlener vinden die bij jouw specifieke wensen past. Maar hoe doe je dat? Patiëntenfederatie Nederland geeft jou 7 tips om je op weg te helpen!

  Tip 1. Bepaal wat je belangrijk vindt
  Je wilt bijvoorbeeld niet te ver reizen, dat het klikt met de zorgverlener, dat hij of zij veel ervaring heeft en dat er een korte wachttijd is. Zet daarom voor jezelf op een rijtje welke eisen je stelt aan een zorgverlener en ziekenhuis.

  Tip 2. Zoek naar betrouwbare en objectieve informatie
  Op de websites van ziekenhuizen vind je informatie over actuele wachttijden, keurmerken en sterftecijfers. Deze informatie vind je ook op www.zorgkaartnederland.nl.

  Tip 3. Lees ervaringen van anderen
  Wil je weten wat andere patiënten voor ervaring hebben met een bepaalde zorgverlener of
  instelling? Kijk op www.zorgkaartnederland.nl. Daar vind je meer dan 126.000 zorgaanbieders en
  er staan ruim 650.000 ervaringen online. De ervaringen van andere mensen kunnen jou helpen om
  een goed beeld te vormen waar je naartoe gaat, en kunnen je helpen met kiezen.

  Tip 4. Raadpleeg jouw huisarts
  Geef bij jouw huisarts aan dat je wilt meedenken over de beste zorgverleners en het beste ziekenhuis voor jezelf of jouw kind. Voordat jouw huisarts je doorverwijst, besluit je zo samen welke specialist goed bij jou past.

  Tip 5. Zoek uit wat de eventuele kosten zijn
  Je hebt het recht om zelf een zorgverlener of ziekenhuis te kiezen. Maar zorgverzekeraars sluiten contracten met zorgverleners en maken hierin steeds vaker keuzes. Zoek van te voren uit of je (een deel) moet betalen voor de zorgverlener van jouw keuze.

  Tip 6. Maak zo mogelijk eerst kennis
  Het is belangrijk dat jij of je kind zich op zijn gemak voelt bij de zorgverlener, de kliniek of het ziekenhuis. Bespreek in het eerste gesprek altijd zaken die voor jou belangrijk zijn. Maak gerust aantekeningen of neem iemand mee. Weer thuis kun je dan alles nog even rustig nalezen. Als het eerste contact niet prettig verloopt, kun je nog om een andere zorgverlener vragen.

  Tip 7. Second opinion
  Heb je al een zorgverlener, maar twijfel je over de diagnose of behandeling die hij of zij voorstelt? Je kunt dan om de mening van een andere zorgverlener vragen. Je vindt het misschien lastig om jouw zorgverlener te vertellen dat je een tweede mening wilt, maar bedenk dat zo’n gesprek voor zorgverleners heel gewoon is!

  Meer tips!
  Als voorbereiding op je bezoek aan een arts vind je meer tips op www.begineengoedgesprek.nl.
  Deel jouw ervaring via www.zorgkaartnederland.nl nadat je hebt gekozen voor een zorgverlener en jouw behandeling hebt gehad. Daarmee help je anderen met het maken van een goede keuze!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply