Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Kiezen: ook dat kun je leren!

  Kiezen: iets wat we elke dag doen. We maken grote en kleine beslissingen en staan voor makkelijke en moeilijke keuzes. Het maken van een keuze is niet altijd gemakkelijk. Samen met je kind kun je oefenen om een doordachte keuze te maken. Zo help je je kind ‘keuzevaardig’ te worden. Dat is goed voor zijn ontwikkeling. Niet alleen voor nu, maar ook voor later!

  Zeker als je kind heel jong is, is het voor hem of haar erg fijn als de keuzemogelijkheden beperkt zijn. Kiezen tussen twee dingen is voor jonge kinderen meer dan genoeg. Het kan bijvoorbeeld gaan om keuzes als: ‘Welke trui wil je vandaag aan, de rode of de roze?’ of ‘Wil je een boterham met smeerkaas of met hummus?’ Het maken van een keuze geeft kinderen op die manier een gevoel van autonomie. Natuurlijk moeten het dan wel echte keuzes zijn. Mag het kind niets bepalen, stel dan geen vragen.

  Het proces van kiezen
  Als een kind een keuze moet maken, reageert het in eerste instantie vanuit zijn of haar gevoel. Vaak overziet het daardoor nog niet wat de consequenties kunnen zijn van een beslissing. Ook dat is iets wat je kind moet leren. Stel vragen om je kind met het denkproces te helpen. Samen even stilstaan bij de gevolgen van een keuze kan helpend zijn. Soms is een gevolg niet leuk en levert dat gevolg een boze bui op. Ook dat hoort bij het maken van keuzes. Best lastig om dan als ouder niet toe te geven. Hoe ouder je kind wordt, hoe moeilijker en complexer de keuzes kunnen zijn die het moet maken. Denk aan het kiezen van vriendjes, hobby’s en een nieuwe school. Je kind kan dat alleen leren als het de vrijheid krijgt om zijn eigen keuzes te maken. Misschien kiest je kind dan niet altijd wat jij het liefst zou willen. Als de risico’s aanvaardbaar zijn, kun je ervoor kiezen om het zo te laten. Toon belangstelling en probeer erachter te komen waarom je kind deze keuze maakt. En laat je kind zelf oplossingen bedenken voor problemen waar het tegenaan loopt. Lost hij het probleem zelf op? Dan is dat goed voor zijn zelfvertrouwen. Het leidt zelfs tot een positief zelfbeeld.

  Zélf kunnen beslissen, zélf keuzes kunnen maken. Ook kinderen vinden dat fijn en kunnen dat best (als we hen zo af en toe een handje helpen).

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply