Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Kijk uit met vochtophopingen
  Rate this post

  Veel vrouwen hebben te maken met ongewenste vochtophopingen in de vorm van lymfoedeem. Bij lymfoedeem is er sprake van een beschadiging van het lymfvatenstelsel. Die kan aangeboren zijn, maar ook ontstaan zijn door een borstoperaties bij kanker of bijvoorbeeld door spierletsel. Kenmerk is dat de benen en/of armen dikker worden. De aangedane lichaamsdelen zijn vaak zeer gevoelig, en er ontstaan over het algemeen snel blauwe plekken.

  Lymfoedeem is een chronische aandoening, en behandeling ervan is noodzakelijk! Wanneer lymfoedeem niet wordt behandeld, wordt het lichaamsdeel steeds dikker en harder, en kunnen er ontstekingen en wonden ontstaan.

  Dit probleem kan aangepakt worden in onze praktijk, waar ik gespecialiseerd ben in het behandelen van oedeem. De therapie bestaat onder andere uit manuele lymfdrainage. Hierbij activeer ik met behulp van zachte, pompende bewegingen het netwerk van lymfvaten vlak onder de huid. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. De ‘file’ wordt als het ware opgelost door het ‘verkeer’ via andere wegen op de bestemming te laten aankomen.

  Manuele lymfdrainage kan gecombineerd worden met compressietherapie. Door het aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. Ik kan verder speciale hulpmiddelen inzetten om te voorkomen dat het oedeem toeneemt. Ook kan pijn verlicht worden door de therapie. Zodra het oedeem is verminderd en de situatie stabiel is, kan ik een therapeutische elastische kous aanmeten.

  Een belangrijk uitgangspunt bij de behandeling is de zelfredzaamheid van de patiënt. Daarom leer ik die om zelf oedeem aan te pakken door middel van handgrepen. Afhankelijk van de klacht krijgt de patiënt een op maat gemaakt oefenprogramma mee.

  - Erwin Schell

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply