Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Kilometervreters in het ziekenhuis
    Rate this post

    Meewandelen in de Vierdaagse en meefietsen in de Tour. Dat klinkt niet echt als iets wat in een ziekenhuis gebeurt. Toch doen patiënten in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft hier actief aan mee. Weliswaar tijdens aangepaste versies van het wandel- en wielerevenement, maar dat mag de pret zeker niet drukken.

    Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse liepen patiënten in het ziekenhuis mee in hun eigen Delftse Vierdaagse. De wandeltocht werd gehouden in een gang van het ziekenhuis, die speciaal voor de gelegenheid was omgedoopt tot ‘Via Gladiola’. De Vierdaagse van Reinier de Graaf kwam compleet met muziek, stempelkaarten, een blarenpost en gladiolen voor deelnemende patiënten.
    Patiënten konden tijdens de Delftse Vierdaagse een of meerdere dagen meelopen en zelf kiezen hoeveel meters ze wilden afleggen. Sommigen liepen mee met een infuuspaal, anderen met een rollator en weer andere patiënten rolden mee in hun rolstoel. Als er maar bewogen werd, want dat is tijdens een ziekenhuisopname belangrijk.

    Blijven bewegen
    Deze Vierdaagse is een initiatief van de fysio- en ergotherapeuten van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Met dit evenement wilden zij patiënten stimuleren om uit hun bed te komen en te bewegen. Door actief te blijven, verminderen patiënten namelijk het risico op complicaties tijdens en na de ziekenhuisopname. Bovendien leidt bewegen tot een betere zelfredzaamheid en kunnen actieve patiënten meer activiteiten zelfstandig verrichten.

    Tour de Dialyse
    Dat bewegen tijdens de ziekenhuisopname gezond is, is ook een belangrijke reden voor het opzetten van de Tour de Dialyse. Deze werd tegelijkertijd met de Tour de France gehouden op de dialyse-afdeling van het ziekenhuis. ­Nierpatiënten fietsen tijdens hun dialyse op een speciale fiets waarmee ze liggend in hun bed toch in beweging blijven. Om patiënten te motiveren, werden de afgelegde kilometers bijgehouden op een scorebord in de hal. De afdeling zelf was in Franse sferen, met overal foto’s van de ‘echte’ Tour en bolletjestruien en medailles die aan de deelnemers werden uitgereikt. Sommige patiënten fietsten een half uur tijdens hun behandeling, andere wel meer dan twee uur. Aan het einde van de Tour de Dialyse waren er bloemen voor de deelnemers die de meeste kilo­meters hadden afgelegd.Maar meedoen is belangrijker dan winnen. Door mee te fietsen in de Tour de Dialyse, raken patiënten hun afvalstoffen beter kwijt en krijgen ze een stabielere bloeddruk. Ook helpt het fietsen tegen rusteloze benen tijdens de behandeling en vermindert het kramp.

    De patiënten zelf zijn zeer te spreken over evenementen als de Delftse Vierdaagse en de Tour de Dialyse. Ze blijven in beweging en komen in contact met mede­patiënten. Het ziekenhuis bekijkt daarom bij welke sport­evenementen nog meer kan worden aangehaakt, zoals de ­Olympische Spelen of de Elfstedentocht. En uiteraard zijn er volgend jaar nieuwe edities van de Delftse Vierdaagse en de Tour de Dialyse.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply