Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Kinderen en de impact van ontslag

  Vier maanden geleden ben je ontslagen en wat heeft dat een impact op jou als persoon. Je zit emotioneel minder lekker in je vel, je bent onzekerder geworden en je hebt grote zorgen hoe het nu verder moet. Financieel is er veel veranderd, evenals de structuur van het dagelijks leven. Door dit ontslag ben jij als ouder niet alleen veranderd, maar ziet de hele situatie in je gezin er anders uit.

  Je kind reageert anders dan normaal, soms misschien wel agressiever of hij juist teruggetrokkener geworden. Hoe kan dit toch? Wat speelt er toch? Een dergelijke verandering zul jij als ouder niet gelijk aan jouw ontslag koppelen.

  Alles is anders
  Hoe graag je deze zorgen en omstandigheden voor je kinderen ook wilt verbergen, dit lukt je waarschijnlijk niet. Kinderen voelen haarfijn aan dat er spanningen zijn en dat de sfeer veranderd is. Als gezin kunnen jullie waarschijnlijk minder vaak leuke, gezellige uitstapjes maken, de vakanties naar het buitenland gaan nu even niet meer lukken en helaas moet het lidmaatschap van de sportclub van je kind opgezegd worden. En dit alles doordat de financiële situatie veranderd is. Ook de kleine veranderingen kunnen een enorme impact hebben zoals bijvoorbeeld dat lekkere gebakje dat iedere zondagochtend bij de koffie aanwezig was en er nu niet meer is.

  Een helpende hand voor je kind
  Het is voor jou als ouder al moeilijk om met de ontslagsituatie te dealen, maar dit kan ook zeker voor je kind een enorme impact hebben. Door de veranderingen van het dagelijks leven, zoals dat pappa elke dag thuis is of dat mamma je nu wel iedere dag naar school kan brengen en uit school kan halen, kan je kind ander gedrag laten zien en zich minder prettig voelen. Soms is het goed om op zo’n moment op iemand te kunnen terugvallen, die je kind hierin begeleidt. ‘Ik ga op zoek naar wat er achter het gedrag van je kind zit, waar het nare gevoel vandaan komt en welke behoefte je kind heeft’, aldus Natascha Peters van Praktijk De Toekomst. Om inzichten te krijgen, gaat je kind de situatie visueel maken. Vanaf een afstandje kan hij kijken naar zijn eigen verhaal en kan er gekeken worden welke mogelijke oplossingen er zijn om je kind weer lekker in zijn vel te laten zitten.’

  Gezinscoach
  De situatie kan niet veranderd worden, maar je kunt wél kijken hoe je hier als gezin met elkaar mee kunt omgaan. ‘Herken je je gezin of je kind in dit verhaal? Neem dan vrijblijvend contact op om samen te bespreken wat ik als gezinscoach voor jullie kan betekenen’, aldus Natascha.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply