Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Kinderen in angst of rouw – hoe moet dat nou?
    Rate this post

    Helaas krijgen ook kinderen en jongeren soms te maken met kanker. In hun eigen gezin of omdat een dierbare ziek wordt of komt te overlijden. Hiermee leven is voor hen geen gemakkelijke opgave. Zeker wanneer iemand binnen het gezin kanker krijgt en er mogelijk aan overlijdt, verandert er meestal veel in hun leven. Zowel tijdens het ziekteproces, als ook daarna.

    Dingen die vroeger heel gewoon waren, zijn nu ineens veel ingewikkelder geworden. Het zou kunnen dat het kind bang of boos of verdrietig is, buikpijn heeft of erg moe is. Of alles tegelijk. Of dat het helemaal niet meer weet wat het ervan vindt en erg zijn best doet om er niet aan te denken. Het Toon Hermans Huis Amersfoort is er voor deze kinderen en jongeren.

    In 2006 hebben we in het THHA onze eerste groep opgezet voor kinderen die hier allemaal mee te maken hadden. Inmiddels hebben we vier verschillende groepen, variërend qua leeftijd en doelgroep. De kidsgroepen, eens per maand op zaterdag, zijn voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Er is de kidsgroep voor kinderen waarvan een ouder ziek is en er is de kidsrouwgroep voor kinderen waarvan een ouder overleden is. Op vrijdagmiddag is er de kidschillgroep, voor kinderen die niet in een vaste groep willen of kinderen die uit de kidsgroep zijn gegaan maar graag in het THHA willen blijven komen. Op woensdagavond is er maandelijks de Jongeren PIT groep voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar met een ziek of overleden familielid.

    Niet alleen de kinderen lopen tegen van alles aan, ook de zieke zelf en zijn of haar partner. Tijdens alle kidsbijeenkomsten is er dan ook aandacht voor de ouders die immers moeten omgaan met kanker en tegelijkertijd goed voor hun kinderen willen zorgen. Bij het brengen van de kinderen drinken we met elkaar thee, koffie en limonade. Zodra de kinderen naar boven gaan, is er voor wie wil ruimte om in gesprek te gaan met andere ouders. Ouders kunnen verder uiteraard ook nog deelnemen aan alle andere activiteiten in het THHA die er zijn voor volwassenen. Dat is de kracht van een inloophuis! Zo is er een groep voor partners van mensen met kanker ontstaan en een groep voor nabestaanden die uitwisselen hoe zij omgaan met de impact van kanker op hun gezin, en hoe je dan zorgt voor jezelf en voor elkaar. Want jeetje, wat is dat moeilijk…

    – Karen Rutgers, coördinator zorg THHA en psycho-oncologisch therapeut

    Wat kun je verwachten?
    We maken er vooral een leuke dag van! Er kan van alles: tekenen, schilderen, dansen, kleien, verhalen maken, rappen, een film maken enzovoort. We kijken wat de kinderen en jongeren leuk vinden en nodig hebben. Elke keer hebben we een ander passend thema. We luisteren naar elkaar, en geven elkaar tips. Tussendoor is er iets lekkers en doen we een leuk spel. Doordat ze kinderen ontmoeten die ook een vader of moeder hebben of hebben gehad met kanker, merken de kinderen dat ze niet de enigen zijn. Dit lotgenotencontact kan hen helpen gevoelens te herkennen en zich daardoor gesterkt en begrepen te voelen. In het THHA is een speciaal team van vrijwilligers werkzaam met uiteenlopende achtergronden en specialisaties, maar allen hebben een hart voor kinderen en jongeren.

    Kijk voor praktische en algemene informatie over THHA op www.jongerenpit.nl en www.thha.nl

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply