Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Kinderen naar de mondhygiënist: Doen!
  Rate this post

  Uit een onderzoek van RTL Nieuws van vorig jaar is gebleken dat er in Nederland ongeveer 40.000 kinderen rondlopen met een verwaarloosd gebit. Tandartsen en mondhygiënisten zien steeds meer gebitten waar veel voedselresten en dikke lagen plak aanwezig zijn. Ook afgebrokkelde en ver afgesleten tanden en kiezen en zelfs vergevorderde ontstekingen en abcessen worden helaas steeds vaker gezien.

  Oorzaak van deze problemen zijn vaak de ouders die de kinderen de hele dag zoetigheid geven, variërend van snoep tot siroop, of sap in een flesje. Ook ’s nachts krijgen kinderen vaak nog een flesje sap of pap. Het poetsen is vaak een strijd, en ouders hebben niet altijd zin om deze strijd aan te gaan.
  De tandarts of mondhygiënist wordt vaak pas bezocht wanneer een kind pijn in de mond heeft, en dan is het meestal al te laat.
  Ook wordt ten onrechte gedacht dat schade aan het melkgebit niet erg is, omdat er nog gewisseld moet worden. Maar problemen met het melkgebit geven juist extra problemen aan het blijvende gebit!

  De suikers in voedingsmiddelen en dranken kunnen cariës (gaatjes) veroorzaken. De zuren in vele soorten snoep en bijvoorbeeld vruchtensap kunnen voor ernstige slijtage van de tanden en kiezen zorgen (erosie). Ook kan het tandvlees door slechte verzorging ontstoken raken (gingivitis).

  Voorlichting
  Wat kan de mondhygiënist doen voor een kind? De mondhygiënist kan voorlichting geven over de manier waarop het kindergebit het beste verzorgd kan worden om cariës, erosie en tandvleesproblemen te voorkomen. Er wordt dan regelmatig een uitgebreide poetsinstructie gegeven. Verder kan er voorlichting gegeven worden over voedingsgewoonten. Ook kan het gebit worden gereinigd indien nodig.
  Aangezien de ouders een belangrijke rol spelen in de verzorging van het gebit van hun kind, geven wij ook de ouders voorlichting over de manier waarop zij hun kind daar het beste in kunnen begeleiden.

  Vergoeding door zorgverzekeraar
  Wat veel mensen niet weten, is dat mondzorg (kosten bij tandarts en mondhygiënist) volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Elk kind tot 18 jaar kan dus kosteloos voorgelicht en behandeld worden!

  In onze praktijk werken wij met vier mondhygiënisten en één preventie-assistente die ervoor kunnen zorgen dat jouw kinderen geen problemen krijgen met het gebit. We moeten er namelijk ons hele leven mee doen!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply