Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Kinderopvang kiezen: waar let je op?
  Rate this post

  Als jullie net aan het genieten zijn van jullie zwangerschap, komt al vrij snel de vraag ‘Heb je al nagedacht over de opvang voor jullie kindje?’. Best vreemd: je bent net zwanger en dan mag je al gaan nadenken over hoe jullie alles willen gaan organiseren als jullie kindje is geboren. En dat terwijl je niet eens weet hoe jij gevoelsmatig op jullie kindje gaat reageren. Ook is het nog onduidelijk wat voor kindje jullie kindje zal gaan zijn. Hoe kunnen jullie dan toch tijdens de zwangerschap al keuzes gaan maken voor opvang?

  Graag geef ik jullie wat tips om de keuze gemakkelijk te gaan maken. Maar wie ben ik dan om jullie tips te gaan geven? Graag stel ik mezelf eerst even aan jullie voor. Ik ben Susanne Akkermans en trotse moeder van drie kinderen in de leeftijd van 14 jaar en 17 jaar. Ook mag ik al 19 jaar de trotse eigenaresse zijn van mijn eigen klein­schalige Kinderdagverblijf Suusje, een kleinschalig kinderdagverblijf waar het persoonlijke contact en de continuïteit in de opvang vooropstaan.
  Ik werk met kleine horizontale opvanggroepen en altijd met dezelfde vaste pedagogisch medewerksters op vaste dagen en groepen. In deze jaren heb ik veel rondleidingen mogen geven aan aanstaande en/of jonge ouders.

  Waar let je op bij het maken van een keuze voor kinderopvang?
  Vooraf kunnen jullie brainstormen over de praktische zaken, zoals:
  • Moet de kinderopvang dicht bij huis zijn?
  • Moet de kinderopvang op de route van en naar het werk liggen?
  • Moet de kinderopvang bij een basisschool zitten?
  • Wat verwachten jullie van de kinderopvang?

  Ik adviseer om meerdere afspraken te maken en om ook echt bij verschillende kinderdagverblijven te gaan kijken. Door verschillende kinderdagverblijven te bezoeken, ervaren en zien jullie verschillen.

  Aandachtspunten
  Waar let je dan op als je op het kinderdagverblijf bent voor een rondleiding?
  • Hoe is de ontvangst bij de rondleiding?
  • Zijn er verticale of horizontale opvanggroepen? Verticale opvanggroepen zijn groepen waarin kinderen worden opgevangen in de leeftijd van 0-4 jaar of van 15 maanden tot 4 jaar. Horizontale groepen zijn vaak de groepen van 0-15 maanden en 15 maanden tot 2 1/5 jaar en 2 1/5 tot 4 jaar.
  • Hoeveel kinderen worden opgevangen in één groep?
  • Hoeveel pedagogisch medewerksters zijn werkzaam op de groepen?
  • Hoe reageren de pedagogisch medewerksters op jullie komst?
  • Hoe reageren de pedagogisch medewerksters op de kinderen?
  • Hoe zijn de werkdagen van de pedagogisch medewerksters georganiseerd? Zien jullie steeds dezelfde pedagogisch medewerksters?
  • Wat doen de pedagogisch medewerksters de hele dag met de kinderen?
  • Hoe vaak worden de kinderen verschoond?
  • Zijn de ruimtes schoon en fris?
  • Waar slapen de kinderen?

  Vraag ook naar de procedure na de inschrijving, zodat jullie weten hoe het verder verloopt en of je via de mail contact hebt, of dat er nog persoonlijke gesprekken gaan plaats­vinden voordat de opvang van start gaat.

  Evalueren
  Nu hebben jullie een rondleiding gehad en de keuze is bijna gemaakt. Waar moet jullie keuze dan aan voldoen? Hoe is jullie gevoel bij iedere organisatie? Evalueer samen de bezochte locaties en hoe vooral het gevoel daarbij was. Natuurlijk moet de opvang ook praktisch passend zijn voor jullie gezin. Het gaat wel om jullie wondertje, jullie kindje. Daarom geef ik ouders altijd de mogelijkheid om na de geboorte van hun kindje nogmaals langs te komen. Van mij mogen de ouders met hun kindje de hele dag op de groep gaan zitten en kijken naar hoe een dag verloopt bij ons. Natuurlijk mag het niet ten koste gaan van de rust binnen de groep, maar ik vind het wel enorm belangrijk dat jullie als ouders weten en zien hoe er op jullie kindje wordt gereageerd en andersom ook. Jullie gevoel moet passen bij de gevonden oplossing. Niet alleen de praktische kant is belangrijk, want als jullie kindje naar het kinderdagverblijf gaat en iedere keer ga jij met een knoop in je buik werken, dan is dat niet de juiste keuze op de lange termijn. Als jullie kindje is geboren, ervaren jullie de gekozen opvang anders dan toen jullie kindje nog in je buik zat. Zodra jullie wonder is geboren, moet daar met veel zorg mee worden omgegaan.

  Ik wens jullie een fijne zwangerschap toe of een heel fijne kraamtijd. Veel succes met het vinden van de juiste opvang die bij jullie passend is!

  Liefs, Susanne Akkermans
  directrice Kinderdagverblijf Suusje

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply