Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Kinderprikpoli’ maakt bloedprikken minder eng
  Rate this post

  Bloedprikken is voor niemand leuk. Voor ­kinderen kan het extra spannend zijn. Om de drempel te verlagen, heeft de bloedafname van Result ­Laboratorium in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht voortaan een speciale Kinderprikpoli.

  Elke woensdagmiddag van 13.00 tot 15.30 uur is er op de locatie Dordwijk extra aandacht en afleiding voor kinderen tot circa 12 jaar. Ook wordt ruimschoots de tijd genomen voor het prikken. Na afloop ligt een ‘Dapperheidsdiploma’ klaar. In het Beatrixziekenhuis in Gorinchem doet Result Laboratorium dit al langer zo, op dezelfde tijden. Die aanpak wordt nu uitgebreid naar Dordrecht.

  Geen tijdsdruk
  Eén prikkamer is speciaal aangekleed met leuke wandschilderingen. ‘De prik wordt er niet fijner van, maar we maken het vervelende moment een stuk gemakkelijker voor kinderen én hun ouders’, vertelt afdelingshoofd Marco Wouters. ‘We zorgen ervoor dat er geen tijdsdruk is. Afhankelijk van de leeftijd en de persoonlijke wens mag het kind er rustig bij gaan liggen of bij de ouder op schoot. Een knuffelaap zorgt voor afleiding. Soms zal er zelfs een grote, verklede aap op de afdeling rondlopen.’

  Napraten
  Wil een kind eerst precies weten wat er gaat gebeuren, dan wordt dit rustig stap voor stap uitgelegd en getoond. ‘We geven de ouders ook advies over het napraten met hun kind’, zegt Wouters. ‘Het kan allemaal helpen om de ervaring zo min mogelijk belastend te maken en angst voor een eventuele volgende keer te voorkomen.’

  Afspraak
  Natuurlijk kunnen kinderen ook op alle andere momenten tijdens de openingstijden van Result Laboratorium geprikt worden. Ook dan doen de laboranten zo goed mogelijk hun best voor de kleinsten. Wouters: ‘Maar wanneer een kind ertegen opziet, kunnen ouders voortaan met een gerust hart gebruikmaken van dit vaste moment in de week.’ Het bezoeken van de Kinderprikpoli kán op afspraak, maar binnenlopen mag ook.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply