Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Een kinderuitvaart is hartverscheurend…
  Rate this post

  ‘Als je denkt aan nabestaanden, ga je er vaak van uit dat zij iemand hebben verloren die al op leeftijd was. Helaas komt het ook voor dat een jongere, een kind, of zelfs een baby overlijdt. Pas bij het organiseren van de uitvaart van een baby sta je erbij stil dat de baby eigenlijk maar weinig mensen heeft gekend…

  In mijn werk als uitvaartondernemer kom ik in situaties terecht waarin een jong iemand is overleden. Dat is hartverscheurend. Ik ben zelf vader van een gezin met jonge kinderen en zoiets komt dan erg dichtbij. Als een ouder iemand overlijdt, is dat zwaar en treurig, maar vaak hoor ik ook: ‘Het is goed zo’, omdat de gebeurtenis in lijn met de verwachtingen lag. Als een kind overlijdt, is dit niet zo. Dan is er sprake van grote verslagenheid.

  Ik heb een keer meegemaakt dat ik op 5 december bij een gezin kwam van wie een dochtertje was overleden. Ik heb toen geholpen om haar netjes te verzorgen, om te kleden en in het kistje te leggen. Daarna ging ik naar huis om pakjesavond te vieren. Als uitvaartondernemer is dat best zwaar. Dan moet ik toch steeds terugdenken aan de familie: dat ze thuis bij het kistje zitten en waar 5 december geen feestdag meer is. Ook ben ik een keer op een basisschool geweest. Een klasgenootje was overleden en ik begeleidde de kinderen in de rouw en vertelde ze in jip-en-janneketaal wat ze konden verwachten van de uitvaart. Ik houd het luchtig en sta daar niet als een formele man. Op een kinderuitvaart zijn vaak kinderen aanwezig: klasgenootjes, vriendjes, broertjes, zusjes. Dat is anders dan bij de uitvaart van een volwassene. Ik ben een groot voorstander van het ­betrekken van kinderen bij een uitvaart. Ook zij rouwen. Soms gaan we samen bellenblazen, of laten we bij de uitvaart vlinders los.

  Ook wordt geregeld de kist beschilderd, of drukken ­kinderen hun handafdruk erop met verf. Een gepersonaliseerde kist is prachtig bij een afscheid waarin je nog geen rekening kunt houden met de voorkeuren van de overledene. Bij kinderen worden vaak kinderliedjes gedraaid, maar wat is de muzieksmaak van een baby? Een babyuitvaart wordt vaak in besloten kring gehouden. De baby heeft immers maar weinig mensen gekend. Soms breng ik het overleden kindje samen met de ouders in mijn auto over van het ziekenhuis naar huis. Ik sta voor de mensen klaar op het moment dat het nodig is.

  De kosten van een uitvaart zijn een gevoelig onderwerp. Dat is ook logisch. Voor een kinderuitvaart reken ik geen extra kosten. Ik hanteer geen urentarief of basistarief. Op een kinderuitvaart wil ik niet verdienen. Ik ben betrokken en benader mensen op een warme manier. Een kinderuitvaart zou niemand mee moeten hoeven maken.’

  – Jeroen Salet

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply