Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Kittens, puppy’s & kinderen

  Je kent dat wel: je hebt een kwetsbaar kitten of puppy onder je hoede genomen. Daar komt direct van alles bij kijken. Van welk eten groeit die het best? Wat is goed voor de botten en spieren? Je googlet je suf over socialisatieperiodes, ontwikkeling van het zenuwstelsel en stressbestendigheid, aanpassingsvermogen, gevoelige periodes waarin je dier maximaal openstaat voor nieuwe indrukken, kritisch prikken enzovoort.

  Ondertussen leer jij je pup of kitten steeds beter kennen. Hij laat zélf zien wat ‘ie nodig heeft en wanneer hij zich het fijnst voelt. Hij gaat zich veilig voelen in je huis, went aan mede-huisgenoten en de stofzuiger. De plantenspuit maakt overuren als hij de gordijnen en je zachte stoel of tafelpoten heeft ontdekt. Kortom: dat eerste jaar is wezenlijk voor het samen opgroeien. Reken je katten- en hondenjaren om naar mensenjaren, dan kom je tot de conclusie dat die eerste mensenjaren vergelijkbaar zijn met dat eerste kattenjaar.
  In de pak ‘m beet eerste 6 jaar van een mensenleven maken kinderen soortgelijke ontwikkelingsfasen door.

  Gevoelige periodes
  Ook ons zenuwstelsel ontwikkelt zich vanaf het prilste begin, je stressbestendigheid, het kunnen verbinden met de mensen om je heen, je veilig voelen. De basis daarvan wordt gelegd in die eerste 6 jaren. Ook dan google je je suf over alle gevoelige periodes, voeding en adviezen voor je (aanstaande) spruit. Meestal houd je dat wel een
  ‘Oei, ik groei!’-periode vol, maar dan is alles eigenlijk vanzelfsprekender geworden. Maar niets is minder waar. Kittens groeien en ontwikkelen zich duidelijk sneller dan onze kinderen. Dus tegen de tijd dat alles wel loopt bij die kittens en puppy’s, is er een jaar voorbij, en kan inderdaad onze spanningsboog verslappen. Ze redden zich wel. Dat eerste jaar kennis, liefde en aandacht heeft
  zijn vruchten afgeworpen.

  Die eerste 6 jaren
  Bij onze kinderen zijn we er dan nog niet; ook niet na 2 en ook niet na 3 jaar. De belangrijkste ontwikkelings­fasen van onze kinderen spreiden zich uit over de eerste 6 jaren. Dat is best lang om te blijven lezen, googlen, je verdiepen en je steeds weer af te vragen wat je kind je door zijn gedrag wil vertellen. Toch is het de moeite waard om te blijven lezen over de karakterontwikkeling, die zo logisch in stappen verloopt in die eerste jaren. Te begrijpen waar de karaktereigenschappen en het gedrag van je kind vandaan komen. Weten in welke gevoelige periode je dreumes, peuter, kleuter zich bevindt, zodat je hem daarin kunt voeden, begrenzen en ondersteunen.

  De tweede periode
  Gelukkig gaat die hele ontwikkeling in de herhaling in de tweede periode van zo’n 6 à 7 jaar. Ieder kind krijgt een tweede kans om gevoelige periodes nog een keer te benutten. En daarna volgt nog een rondje van zo’n 6 à 7 jaar en nóg een en nóg een. Maar hoe fijn is het om er die eerste 6 jaar al met alle kennis die je kunt vinden over de ontwikkelingsfase van je kind te kunnen zijn? Zodat je kind zich maximaal kan ontwikkelen en in zijn tweede rondje niet van alles hoeft te herstellen of opnieuw aan te leren, maar hij lekker kan doorgroeien en alles kan verdiepen wat hij die eerste jaren heeft geleerd.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply