Rate this post
 • Klachten? Laat je B12 meten!
  Rate this post

  Een tekort aan vitamine B12 komt veel voor, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Het kan een heel scala aan gezondheidsklachten veroorzaken, waaronder vermoeidheid, duizeligheid, concentratie- en geheugenproblemen, hoofdpijn en darmklachten, maar ook psychische klachten zoals prikkelbaarheid en paniekaanvallen. Dit is slechts een deel van een lange lijst van klachten die veroorzaakt kunnen worden door een B12-tekort.

  Bij gezondheidsklachten is het daarom belangrijk om een B12-tekort uit te sluiten. Een regulier bloedonderzoek kan een indicatie geven, maar zegt niets over het B12-gehalte op cel- en weefselniveau. Hoe kun je dan wél bepalen of je cellen voldoende B12 tot hun beschikking hebben?
  Daarvoor is één druppeltje bloed voldoende. Met een speciale microscoop kan ik de kwaliteit van de afzonderlijke bloedcellen beoordelen. Pas dan laat een B12-tekort zich echt zien. Je kunt zelf meekijken, want de microscoop is via een ­camera verbonden met een beeldscherm waarop je bloedcellen sterk vergroot te zien zijn.

  Een tekort is eenvoudig te verhelpen met behulp van een zuigtablet die de twee goed opneembare vormen van B12 bevat in combinatie met de goed opneembare vorm van foliumzuur. Het vaststellen van een B12-tekort op celniveau én de opheffing daarvan kan de ‘missing link’ zijn bij veel gezondheidsproblemen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply