Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Het klassieke beeld dat mensen ervan hebben, klopt vaak niet’
  Rate this post

  Dierenarts Angelina de Jong heeft sinds 4 jaar haar eigen dierenkliniek Animalis. In dit interview laat ze zien dat het beroep zowel een schaduw- als een zonnige kant heeft. 

  Als klein kindje riep ik al dat ik dierenarts wilde worden. Maar ja, ik wilde ook stewardess worden. Ik had het geluk dat ik het VWO kon volgen, én dat ik ingeloot werd om de studie tot dierenarts te kunnen volgen. Voor de studie zelf heb je veel doorzettings-vermogen nodig. Wat je hebt moeten doen, om te kunnen doen wat je doet, zeg ik altijd. Dus wat je over hebt gehad om het beroep dierenarts te kunnen uitoefenen.

  Weet je dat er veel misverstanden zijn over het beroep dierenarts? Het klassieke beeld dat mensen ervan hebben, klopt vaak niet. Veel mensen denken dat het vooral knuffelen met beestjes inhoudt. Nou, geloof mij, ik knuffel bijna nooit met ze. En sterker nog: ik besteed maar een kwart van mijn tijd aan de dieren. Het is ook ontzettend veel computerwerk, papierwerk, en heel veel praten met de baasjes. De dieren kunnen helaas niet praten, haha. Of ik het jammer vind dat er veel randwerkzaamheden zijn? Ja, dat vind ik zeker. Natuurlijk wordt er af en toe wel geknuffeld, maar je moet écht keihard werken in deze branche. Waar je dat in kunt terugzien? Nou, bijvoorbeeld in het aantal burn-outs onder jonge dierenartsen. En, nog veel erger: onder de hoogopgeleiden die zelfmoord plegen, zijn de meesten dierenarts. 

  Het werk brengt een enorme psychische belasting met zich mee. Zonder inlevingsvermogen kun je geen dierenarts worden. Maar je kunt ook niet constant je werk meenemen naar huis, want dan ga je er zelf aan onderdoor. Wanneer je een patiëntje niet meer kunt helpen, en het beestje sterft in jouw handen, dat doet iets met je. Dat geeft verdriet. En dat moet je op een bepaald moment ook parkeren. Veel dierenartsen hebben de meest uiteenlopende hobby’s, om dit van zich te kunnen afzetten.

  De mooie kanten? Het is het mooiste beroep ter wereld! Ik hou enorm van opereren. Dat klinkt misschien gek, maar laat mij maar lekker priegelen met zo’n beestje. Ik vind het nog steeds leuk om katjes te steriliseren bijvoorbeeld, en ik haal er ontzettend veel lol uit om dat zo goed mogelijk te doen, en de wond zo mooi mogelijk dicht te maken. En het beroep is, vooral met een eigen praktijk, ontzettend veelzijdig: ik lap zieke dieren op, maar doe ook vaccinaties. Je hebt veel verantwoordelijkheden, en als ondernemer ben je heel allround.

  Het ondernemerschap brengt wel veel verantwoordelijkheden met zich mee. Dat is het ondernemersrisico: je moet ergens beginnen en een start maken. Maar ik heb er totáál geen spijt van. Ik ben écht een dierenarts in hart en nieren!’

   

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply