Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Met kleine stapjes vooruit
  Rate this post

  Als je ernstig ziek bent of een ziekteperiode achter de rug hebt, verandert er van alles in je leven. Je kunt onder andere je werk langere tijd niet meer uitvoeren en wanneer je toe bent aan reïntegreren, vraagt dat veel energie van je.

  Ik help verschillende mensen bij het re-integreren naar werk, zoals mensen die te maken hebben met ziekte of een burn-out. Het liefst zie ik deze mensen zo snel mogelijk, want het is mijn ervaring dat de eerste drie weken na de diagnose cruciaal zijn voor een snel herstel. Centraal bij mij staat het antwoord op de vraag ‘Hoe kun je, ook als je ziek bent, dagelijks blijven functioneren?’ Ik bied een dagprogramma aan, waarmee je houvast krijgt om vermoeidheid en futloosheid stap voor stap aan te pakken.

  Het dagprogramma heeft verschillende onderdelen, waaronder minimaal 20 minuten per dag wandelen, als dat lukt. Dat is een belangrijk onderdeel. Door buiten te wandelen, doe je een beroep op alle zintuigen, stap je uit het denken en in je lichaam. Bovendien wordt de ademhaling beter. We kunnen ook samen wandelen, bijvoorbeeld in het Asserbos. Verder bied ik ontspanningsoefeningen aan. Tijdens het re-integratieproces houd ik op verschillende manieren contact, ook om eventueel te kunnen bijsturen.

  Eén van de onderdelen van mijn aanpak is Mindfulness. Mindfulness kan bij ziekte van grote waarde zijn, namelijk om anders om te gaan met werk en om plezier in het werk te krijgen en te houden. Je volgt geen complete Mindfulness-training, maar ik verwerk wel onderdelen van Mindfulness in mijn coaching. De basis is dat je met andere ogen naar je situatie kijkt. Sommige mensen denken namelijk ‘Ik kan niks’ of ‘Mijn toekomst ligt in duigen’, maar ze leren hun situatie in een ander perspectief te zien en ontdekken zo meer mogelijkheden.

  Ik leg uit hoe stress werkt, zodat je je realiseert hoe je zo uitgeput bent geraakt. Het is bij een burn-out vaak zo dat iemand te veel wil voldoen aan wat de buitenwereld van hem of haar vraagt. Ik bied je handvatten om weer bij jezelf te komen.

  Ook kijk ik samen met jou waar je energie van krijgt en welke kwaliteiten je hebt. Door de nieuwe inzichten die je hebt gekregen, kun je nieuwe ervaringen opdoen. Ben je eenmaal weer aan het werk, dan kunnen we ­bespreken wat goed gaat en wat aandacht nodig heeft.

  Kortom: ik loop een stukje met je mee en geef je ondersteuning waar die nodig is!

  – Ita Duursema

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply