Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Koffie drinken om wakker te blijven?
  Rate this post

  ‘Vannacht heb ik zó slecht geslapen. Eerst neem ik een bak koffie om wakker te worden. Tot die tijd kun je beter niets tegen me zeggen en ga ik gewoon mijn eigen ochtendroutine door. Koffie drink ik eigenlijk de hele dag door. Ik heb ook veel ballen hoog te houden. De kinderen klaarmaken voor school, snel naar de trein naar kantoor – op het station kan ik gelukkig ook koffie halen. Dan eerst vergaderen, lunchen met collega’s, ­offertes van gisteren afmaken, terug met de trein, eten maken, kinderen op bed en vervolgens uitgeblust bankhangen. Mét koffie natuurlijk. Het helpt me, ­ondanks de vermoeidheid, m’n dag door te komen.’

  Herkenbaar? Veel mensen antwoorden hier volmondig ‘Ja!’. Daarom in dit artikel: 5 dingen die je beter niet kunt doen bij vermoeidheid.

  1 Koffie drinken
  Met koffie drinken lijkt je niets mis te doen. Maar wel als je meer dan drie koppen per dag drinkt. De cafeïne zorgt ervoor dat je fight-systeem aangaat. Dit houdt in dat je lijf zich klaarmaakt voor een gevecht. En dat komt maar niet…

  2 Tot laat achter je computer / tv / smartphone
  Een beeldscherm geeft blauw licht af. Precies dat is het signaal voor je lijf om wakker te blijven. Het nog even snel checken van je mail geeft natuurlijk ook wat voer om ’s nachts wakker van te liggen.

  3 ‘Ik maak het nog af. Héél even nog…’
  Achter je computer nog heel even dat mailtje beantwoorden en voor je eigen tijd nog even Facebook checken. Los van het blauwe licht zorgt dit er ook voor dat je buiten je eigen bioritme aan het werken bent. Kost je je nachtrust en je concentratie dus.

  4 Veel suikers eten
  Veel suikers, ofwel koolhydraten, glucose en alle andere benamingen die ervoor zijn, werken verslavend. Ze zorgen voor snelle energie en zijn veelal gemakkelijk voor het grijpen. Marketingtechnisch een superuitvinding, maar voor je gezondheid bepaald niet.

  Zorg ervoor dat je er niet continu naar grijpt, ook niet als je energie te kort hebt. Een gezonde, gebalanceerde voeding is de basis voor je energiehuishouding. Bij Melioro analyseren we je voeding en krijg je tips om vitaal en energiek je dag door te komen.

  5 Niet meer bewegen
  ‘Bewegen is energie verbruiken. En dat is juist wat ik in zo’n situatie niet wil. Bewegen kan ik dus beter even laten, toch?’ Niets is minder waar. Door het bewegen maak je juist stoffen aan, die ervoor zorgen dat je je goed voelt. Ondanks dat het tegenstrijdig lijkt, is beweging (en nee, dat is niet he-le-maal kapotgaan in de sportschool) heel belangrijk voor meer energie.

  Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel en wil je weten wat je juist wél moet doen om je vitaal en energiek te voelen? We achterhalen de oorzaak van jouw energielek en behandelen dat, op een manier die bij jou past!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply