Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Kom, dans met ons!
    Rate this post

    Je hoort aanstekelijke muziek en ongemerkt begin je al mee te bewegen. Dat is een natuurlijke reactie, het geeft energie, maakt je fysiek wakker en goedgehumeurd. Maar wat nu als dat niet meer vanzelf gaat, omdat je door fysieke klachten of aandoeningen je balans, flexibiliteit of kracht kwijt bent?

    Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je een motorische beperking hebt door een ziekte als Parkinson, MS of reuma. Om in beweging te blijven, kun je je aansluiten bij speciale sportgroepjes en/of je laten begeleiden door een fysiotherapeut. Praktijk én onderzoek wijzen echter uit dat de combinatie van muziek en (dans)beweging veel meer effect heeft dan enkel het doen van bepaalde oefeningen. Deze combinatie spreekt mensen aan op zowel fysiek als cognitief en emotioneel niveau.

    Dansen met Parkinson, MS en reuma
    Dansdocenten Saskia Kamphuis en Dorothée Wortelboer, beiden opgeleid door Dance for Health in Rotterdam, vertellen vol enthousiasme over hun werk: ‘Ook mensen met een motorische beperking kunnen dansen! We beginnen al met dansen terwijl we nog op een stoel zitten, waarna we het dansen, indien mogelijk, vervolgen in de ruimte. Onze deelnemers ontdekken dat ze dingen (weer) kunnen. Tijdens het dansen gebruiken we de kracht van verbeelding. Iemand met de ziekte van Parkinson moet bijvoorbeeld heel erg nadenken over het omhoog brengen van de armen, maar wanneer je hem/haar vraagt een denkbeeldige appel uit de boom te plukken, lukt dat ineens wél, omdat dan een ander deel van de hersenen wordt aangesproken. Onze dansers zijn zich bewust van hun beperkingen, maar wij zijn in de les juist bezig met wat ze nog wél kunnen.’

    Blije gezichten
    Saskia en Dorothée vertellen ook graag over de uitkomsten van allerlei vormen van onderzoek op dit terrein: ‘Tijdens het dansen maakt je lichaam stofjes aan. Door onder andere endorfine heb je bijvoorbeeld minder pijn. En muziek raakt je hart, je gaat even helemaal uit je hoofd. Wij zien in onze lessen zulke mooie dingen gebeuren! Iemand komt bijvoorbeeld met een stok binnen en loopt zonder stok en fier na een uur de zaal weer uit. Dat zijn cadeautjes voor ons!’
    Na afloop wordt er samen koffie of thee gedronken, er wordt gepraat, gelachen en er worden tips uitgewisseld. ‘Het is zó mooi om te zien wat onze manier van dansen voor hen betekent. Iedereen gaat na afloop altijd blij naar huis. Wij ook!’

    Saskia geeft naast deze lessen ook dansworkshops in het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs en geeft dans-/beweging-/communicatietrainingen aan bedrijven.
    Dorothée geeft als dansdocente bij inBeweging ook danslessen aan mensen met dementie. Als specialiste historische dans geeft zij les en treedt zij op, en ze publiceert over dit onderwerp.

    Haren & Groningen
    In Haren is iedere dinsdag les van 14.30 tot 15.30 uur. Bij voldoende deelname start er ook een groep op donderdag van 14.30 tot 15.30 uur.
    De lessen in Groningen worden iedere donderdag van 11.00 tot 12.00 uur gegeven.

    Proefles gratis!

    Doelgroep
    ‘Dans voor Welzijn’ en ‘inBeweging’ zijn primair bedoeld voor mensen die beperkt zijn in hun bewegingen door bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, multiple sclerose (MS), reuma en artrose. De dansvorm is daarnaast weldadig bij een breed spectrum aan motorische problemen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply